Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μια νέα αντιπαράθεση σχετικά με το κλίμα διαδραματίζεται στη Σύνοδο για το Κλίμα που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι χώρες καλούνται να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές επισημαίνουν την αναγκαιότητα της αναθεώρησης των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι, όπως η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθεί μια οπισθοδρόμηση στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αντίσταση στις νέες δεσμεύσεις, χρησιμοποιώντας τακτικές καθυστέρησης και διάφορους ελιγμούς για να αποκλείσει δημοσίως τη συγκεκριμένη συζήτηση. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, στην COP28 που φιλοξενήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιτεύχθηκε μια συμφωνία στοχευμένη σε συμβιβασμούς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών πετρελαίου, που προωθούσε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Η αποτυχία αυτή να τηρηθεί θεωρείται από τις ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνος κατάρρευσης.
Η συζήτηση που προέκυψε σχετικά με την ημερήσια διάταξη της παρούσας COP επικεντρώνεται στις διαφωνίες γύρω από το αν και υπό ποιες συνθήκες θα επαναληφθούν οι περυσινές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, με τις διαπραγματεύσεις τους γύρω από τη χρηματοδότηση για το κλίμα, απαιτούν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν, ασκώντας πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και άλλους πλούσιους παραγωγούς πετρελαίου στον Κόλπο, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτές τις εκπομπές.
Η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει τις προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα ως προτάσεις επιλογών για τη διαχείριση των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, οι χώρες θα είχαν την ελευθερία να επιλέξουν ποια από τις δεσμεύσεις θα τηρήσουν, όπως η τριπλάσια αύξησης της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή η επιτάχυνση της κατάργησης της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η δέσμευση πρέπει να είναι συνολική και όχι επιλεκτική.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως. Παράλληλα, προχωρά σε πράσινα έργα, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από το πεδίο του πετρελαίου.
Οι άλλες χώρες
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλλουν νέες φιλόδοξες εθνικές στρατηγικές για το κλίμα μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία του 2015 επιδιώκει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C, με ιδανικό στόχο το 1,5°C έως τα τέλη του αιώνα.
Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν στην COP29 θα χρειαστεί να λειτουργήσει ως ουδέτερος διαμεσολαβητής, αν και η οικονομία της βασίζεται κατά 90% σε ορυκτά καύσιμα.
Ο επαναπατρισμός του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία και οι δεσμεύσεις του για αύξηση της παραγωγής ενέργειας θα εξαρτηθούν από νέες πρωτοβουλίες σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.