Η σύνοδος U20, που συγκέντρωσε εκπροσώπους από μεγαλούπολεις της ομάδας G20, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Υπό την προεδρία της Βραζιλίας για το 2023, 38 πόλεις συμμετείχαν σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, προκειμένου να εξετάσουν κρίσιμα θέματα που αφορούν την οικονομία, το κλίμα και την αστική ανάπτυξη, ειδικά εν μέσω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στη Νότια Αμερική και πέρα από αυτήν, σύμφωνα με αναφορές από την dw.com και τον Κώστα Αργυρό.
Αστικά κέντρα και κλιματική ευπάθεια
Τα αποτελέσματα της σύνοδου τονίζουν την ευαισθησία των πλήθους αστικών κέντρων στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισήμανε στην ομιλία του την έκταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, περιγράφοντας την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, τις θερμοκρασίες ρεκόρ και τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει περιοχές όπως η Νότια Βραζιλία, η Κολομβία και η Ισπανία.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, μοιράστηκε την προσωπική του μαρτυρία, επισημαίνοντας τις σοβαρές πλημμύρες που κατέκλυσαν μεγάλες πόλεις στην πατρίδα του. «Ανεξαρτήτως του εισοδήματος, όλες οι πόλεις είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Ο Ινάσιο Λούλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες, μη κλιματικές καταστροφές που έχουν πλήξει τον πλανήτη, περιλαμβάνοντας την επικίνδυνη κατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «το 80% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης έχει καταστραφεί» και αναφέρθηκε σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια.
Ο Νότος αποκτά φωνή
Πολλοί συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο εξέφρασαν ικανοποίηση για την αυξανόμενη επιρροή του Παγκόσμιου Νότου και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του πλανήτη. Η Μαρία Αντονιέτα ντελ Τεντέσκο Λινς, οικονομολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, επισήμανε: «Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που χώρα του Παγκόσμιου Νότου αναλαμβάνει την προεδρία του G20, με τη Νότια Αφρική να ακολουθεί τον επόμενο χρόνο.»
Ιδιαίτερα για τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με τις υποδομές, αυτή η εξέλιξη κρίνεται θετική. Ο Τόμας Μάρκες από το Ινστιτούτο Λατινοαμερικανικών Σπουδών GIGA στο Αμβούργο σημείωσε: «Ιστορικά, οι αφρικανικές χώρες υποεκπροσωπούνται σε τέτοιες συναθροίσεις, παρόλο που η σημασία της ηπείρου είναι αναμφισβήτητη. Η πρόσκληση της αφρικανικής Ένωσης να συμμετάσχει στον G20 αποτελεί ένα βήμα προς μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση των χωρών της Αφρικής».