Τα φράγματα, η υπερβολική εκμετάλλευση φυσικών πόρων, η ρύπανση, και η κλιματική αλλαγή που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλούν σοβαρές βλάβες στη λίμνη, στοιχείο που επισημαίνει το CNN. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση μόνο χειροτερεύει και η αναστροφή της φαίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Παρόλο που η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, η κατάσταση για τις λίμνες, όπως η Κασπία, είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, η Θάλασσα της Αράλης, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, υπήρξε κάποτε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο, αλλά πλέον έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανθρώπινης επέμβασης και της κλιματικής κρίσης.
Η Κασπία τροφοδοτείται από 130 ποτάμια, ωστόσο το 80% του νερού της προέρχεται από ένα μόνο ποταμό, τον Βόλγα, τον μεγαλύτερο ποταμό στην Ευρώπη, ο οποίος διασχίζει κεντρικές και νότιες περιοχές της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Vali Kaleji, ειδικό σε θέματα κεντρικής Ασίας και Καυκάσου στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, η Ρωσία έχει κατασκευάσει 40 φράγματα, με άλλα 18 να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης. Παρά ταύτα, η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει όλο και πιο κρίσιμο ρόλο, επιταχύνοντας την εξάτμιση και επηρεάζοντας τις βροχοπτώσεις.
Μελέτες
Η στάθμη των υδάτων της Κασπίας έχει μειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και η πτώση επιταχύνεται από το 2005, αν και σύμφωνα με τον Matthias Prange, ειδικό στο μοντελισμό γήινων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, προβλέπεται ότι με την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, η στάθμη θα «πέσει δραματικά». Η μελέτη του δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις από 8 έως 18 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Μια άλλη εκτίμηση προβλέπει μια πτώση της στάθμης έως και 30 μέτρα μέχρι το 2100. Ακόμα και στους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς της υπερθέρμανσης, το βόρειο τμήμα της Κασπίας, το οποίο είναι πιο ρηχό, αναμένεται να εξαφανιστεί, όπως αναφέρει ο Joy Singarayer, καθηγητής παλαιοκλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
Αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή κρίση για τις χώρες γύρω από την Κασπία. Οι χώρες θα δουν περιορισμούς στους αλιευτικούς πόρους, πτώση στον τουρισμό, και της ναυσιπλοΐας καθώς η πρόσβαση σε ρηχά λιμάνια όπως το Ακτάου θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Τον επόμενο μήνα, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, για την COP29, μια ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, για να συζητήσουν την κλιματική δράση ενόψει των πετρελαϊκών πλατφορμών που βρίσκονται γύρω από αυτή την περιοχή.