Η εξορυκτική βιομηχανία γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για ορυκτά και μέταλλα. Το 2022, οι κορυφαίες 40 εταιρείες εξόρυξης σε διεθνές επίπεδο κατέγραψαν έσοδα ρεκόρ που ανήλθαν στα 943 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, αυτή η αυξημένη παραγωγή δεν συνοδεύεται μόνο από οικονομικά οφέλη, αλλά και από σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον.
Μια παλαιότερη έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 2000 και 2018, έδειξε ότι η εξόρυξη προκάλεσε την υποβάθμιση προστατευόμενων περιοχών κατά 78%. Επιπλέον, ο αριθμός των ορυχείων στην υποσαχάρια Αφρική που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από προστατευόμενες περιοχές αυξήθηκε κατά 250% κατά την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Ντέιβιντ Έντουαρντς από το Κέιμπριτζ, συνολικά 4.642 είδη απειλούνται, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται 2.053 ψάρια, ερπετά, αμφίβια, πτηνά και θηλαστικά.
Η έκθεση αναφέρει: «Χρησιμοποιούμε τις αξιολογήσεις απειλών του Κόκκινου Καταλόγου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) για όλους τους σπονδυλωτούς, προκειμένου να ποσοτικοποιήσουμε την τρέχουσα απειλή για τη βιοποικιλότητα από την εξόρυξη ορυκτών. Μελετούμε επίσης τις σχέσεις μεταξύ της χρήσης των ενδιαιτημάτων και των χαρακτηριστικών της ιστορίας ζωής των ειδών και της απειλής από την εξόρυξη. Περίπου το 8% (4.642) των σπονδυλωτών εκτιμάται ότι απειλούνται από την εξόρυξη ορυκτών πόρων, με τα ψάρια να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο».
Τα ζώα που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή είναι αυτά που κατοικούν σε περιορισμένες περιοχές, όπως λίμνες ή κοντά σε ορυχεία. Επιβλαβείς ουσίες μπορούν να διασπαρθούν μέσω υδάτινων ρευμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τους βιοτόπους τους.
Επιπλέον, η αποψίλωση των δασών μπορεί να αυξηθεί έως και 70 χιλιομέτρα από τις περιοχές εξόρυξης στον Αμαζόνιο, ενώ η ρύπανση από μεταλλεία μπορεί να επηρεάσει 479.200 χλμ. ποταμών. Ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες, η εξόρυξη χρυσού αποτελεί την κύρια πηγή ρύπανσης από υδράργυρο παγκοσμίως, με πληθυσμούς πτηνών, ιδιαίτερα στη Γκάνα, να απειλούνται από τη μικρής κλίμακας εξόρυξη. Επιπλέον, η εξόρυξη άμμου επηρεάζει τη δομή των ποταμών, επηρεάζοντας τη στάθμη του νερού και τα πτηνά που ζουν κατά μήκος αυτών.
«Πολλά είδη, κυρίως ψάρια, κινδυνεύουν από τη ρύπανση που προκαλεί η εξόρυξη. Είναι κρίσιμο να εργαστούμε για τη μείωση της ρύπανσης του γλυκού νερού, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τα προϊόντα που απαιτούνται για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, χωρίς να προκαλούμε μεγάλη απώλεια βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Έντουαρντς σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr–ΔΑΝΑΗ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ