Ένα εκπληκτικό φαινόμενο διαφαίνεται από ένα πρόσφατο βίντεο που δείχνει το δραματικό λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία κατά την τελευταία δεκαετία και πλέον. Σύμφωνα με μελέτες, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου έχει χάσει μια εντυπωσιακή ποσότητα νερού που θα μπορούσε να γεμίσει εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες.
Ερευνητές από τη Βρετανία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο διαφορετικούς δορυφόρους, υπολόγισαν ότι από το 2010 έως το 2023 η Γροιλανδία έχασε περίπου 2.347 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Για να γίνει κατανοητή αυτή η ποσότητα, φανταστείτε ότι θα μπορούσε να γεμίσει τη λίμνη Βικτώρια, την μεγαλύτερη της Αφρικής!
Η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών, μετά την διαστολή του νερού λόγω θερμότητας.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters, στοχεύει όχι μόνο στην ποσοτικοποίηση των απωλειών αλλά και στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των δεδομένων που προέρχονται από τους δύο δορυφόρους. Ο δορυφόρος CryoSat-2 της ESA χρησιμοποιεί ραντάρ για να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του πάγου, ενώ ο ICESat-2 της NASA μετρά το υψόμετρο κάθε περιοχής με λέιζερ.
Τα ραντάρ έχουν το πλεονέκτημα να διαπερνούν τα σύννεφα, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι και το επιφανειακό στρώμα του πάγου θα επηρεάσει τις μετρήσεις. Από την άλλη, οι λέιζερ δεν περνούν τα σύννεφα αλλά προσφέρουν ακριβείς αναγνώσεις της επιφάνειας του πάγου.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι μετρήσεις από τους δύο δορυφόρους διαφέρουν λιγότερο από 3%, που αποτελεί ένδειξη ότι μπορούν να συνεργαστούν για την παραγωγή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τις αλλαγές στη Γροιλανδία.
Διαρκής αραίωση στο πάγωμα
Συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το πάγωμα της Γροιλανδίας έγινε κατά μέσο όρο 1,2 μέτρα πιο λεπτό. Ωστόσο, οι απώλειες είναι περισσότερες κοντά στις ακτές, όπου οι παγετώνες εισέρχονται στη θάλασσα. Στον παγετώνα Sermeq Kujalleq στη Δυτική Γροιλανδία, η απώλεια ήταν 67 μέτρα, ενώ στον Zachariae Isstrøm ανήλθε στα 75 μέτρα.
Ο Τόρστεν Μάρκους, μέλος της αποστολής ICESat-2 της NASA, δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τις δύο αποστολές προσφέρουν μια συμβατή εικόνα για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη Γροιλανδία».
Το γλυκό νερό που απελευθερώνεται στον ωκεανό λόγω του λιωσίματος των πάγων προκαλεί αύξηση της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως και επηρεάζει την κυκλοφορία των ωκεανών. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η απότομη είσοδος γλυκού νερού μπορεί να διαταράξει το Ρεύμα του Κόλπου, το οποίο μεταφέρει θερμότητα από τον τροπικό Ατλαντικό, οδηγώντας σε κρύο κλίμα στη Δυτική Ευρώπη.