Γροιλανδία: Πάγος εξαφανίστηκε σε 30 δευτερόλεπτα – Τι συμβαίνει;

Ένα βίντεο αποκαλύπτει την δραματική τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, ένα φαινόμενο που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Γροιλανδία: Απώλεια Πάγου που Ανησυχεί

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, έχει χάσει μια τεράστια ποσότητα πάγου την τελευταία δεκαετία. Ερευνητές από τη Βρετανία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία έχασε περίπου 2.347 κυβικά χιλιόμετρα πάγου από το 2010 έως το 2023. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να γεμίσει τη λίμνη Βικτώρια, τη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, αποδεικνύοντας την κλίμακα του προβλήματος.

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την τήξη των πάγων, καθιστώντας τη Γροιλανδία τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, μετά τη θερμική διαστολή του νερού.

Παγόβουνα στη Γροιλανδία

Αξιοπιστία Δορυφορικών Δεδομένων για την Τήξη των Πάγων

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters, εστιάζει στην ποσοτικοποίηση των απωλειών πάγου και στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των δεδομένων από τους δορυφόρους CryoSat-2 της ESA και ICESat-2 της NASA. Ο CryoSat-2 χρησιμοποιεί ραντάρ για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του πάγου, ενώ ο ICESat-2 χρησιμοποιεί λέιζερ για ακριβείς μετρήσεις υψομέτρου.

Τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τα σύννεφα, αλλά η επιφάνεια του πάγου μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις. Τα λέιζερ προσφέρουν ακριβείς αναγνώσεις, αλλά δεν διαπερνούν τα σύννεφα. Η μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις των δύο δορυφόρων διαφέρουν λιγότερο από 3%, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να συνεργαστούν για αξιόπιστα δεδομένα.

Τήξη πάγων στην Αρκτική

Συνεχής Λέπτυνση των Πάγων

Η Γροιλανδία έχει υποστεί μια μέση λέπτυνση των πάγων κατά 1,2 μέτρα. Οι απώλειες είναι πιο έντονες κοντά στις ακτές, όπου οι παγετώνες εκβάλλουν στη θάλασσα. Στον παγετώνα Sermeq Kujalleq στη Δυτική Γροιλανδία, η απώλεια έφτασε τα 67 μέτρα, ενώ στον Zachariae Isstrøm ανήλθε στα 75 μέτρα.

Ο Τόρστεν Μάρκους, μέλος της αποστολής ICESat-2 της NASA, τόνισε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τις δύο αποστολές προσφέρουν μια συμβατή εικόνα για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη Γροιλανδία», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Παγωμένο τοπίο

Επιπτώσεις της Τήξης των Πάγων

Η εισροή γλυκού νερού στους ωκεανούς, λόγω της τήξης των πάγων, οδηγεί σε αύξηση της στάθμης των θαλασσών και επηρεάζει την κυκλοφορία των ωκεανών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απότομη εισροή γλυκού νερού μπορεί να διαταράξει το Ρεύμα του Κόλπου, το οποίο μεταφέρει θερμότητα από τον τροπικό Ατλαντικό, προκαλώντας ψυχρότερο κλίμα στη Δυτική Ευρώπη. Η παρακολούθηση της τήξης των πάγων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα