Η Greenpeace ζητάει την άμεση απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) στην Ουγγαρία, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ακτιβιστές της οργάνωσης διοργάνωσαν μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία σε γεωτρύπανο στην ανατολική Ουγγαρία, σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου όπου εντοπίστηκαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις καρκινογόνου βενζολίου κατά τις μετρήσεις τους.
«Η διαδικασία περιλαμβάνει διάτρηση σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων στο έδαφος και όπου η γεώτρηση συνεχίζεται κάθετα, δημιουργώντας επιπλέον πλευρικές ρωγμές. Σ’ αυτές τις ρωγμές διοχετεύεται υγρό γεώτρησης που περιέχει κυρίως νερό και άμμο, αλλά και χημικές ουσίες όπως οξέα και βιοκτόνα, που προορίζονται για την καταστολή φυτικής ανάπτυξης. Από την εμπειρία μας, είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλιστεί ότι αυτά τα υγρά δεν θα διαρρεύσουν στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια 13 ημερών παρακολούθησης σε συγκεκριμένη περιοχή, οι μετρήσεις του βενζολίου ήταν σχεδόν διπλάσιες από το επιτρεπτό όριο. Είναι προφανές ότι αν οι υπερβάσεις επιβεβαιώνονται σε 13 ημέρες, τότε η κατάσταση θα είναι ανησυχητική για περισσότερες ημέρες» αναφέρει ο Σιμόν Γκέργκελι της Greenpeace Ουγγαρίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπρόσωπο της φυσικού αερίου στην περιοχή, αμφισβητούνται οι μετρήσεις της Greenpeace.
Η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει ή θέσει όρια στην πρακτική του fracking. Η Greenpeace καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση και να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απομακρύνοντας την προσοχή από τεχνολογίες που επιβαρύνουν το κλίμα.
Ενεργειακή κρίση: Τι είναι το “fracking” – Γιατί οι οικολογικές οργανώσεις διαμαρτύρονται στη Γερμανία και την Αμερική
Το fracking, ή αλλιώς υδραυλική ρηγμάτωση, είναι η διαδικασία κατά την οποία νερό, άμμος και χημικές ουσίες διοχετεύονται με πολύ υψηλή πίεση στα σχιστολιθικά πετρώματα, με στόχο τη δημιουργία ρωγμών. Έτσι, το φυλακισμένο αέριο στο υπέδαφος μπορεί να απελευθερωθεί και να έρθει στην επιφάνεια. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.
Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Pinsent Masons, στην παραγωγή φυσικού αερίου διακρίνουμε «συμβατικά» και «μη συμβατικά» κοιτάσματα ανάλογα με την διαπερατότητα των πετρωμάτων. Στις συμβατικές διαδικασίες, το αέριο μπορεί να ρεύσει φυσικά προς την επιφάνεια λόγω της υπάρχουσας πίεσης.
Η Γερμανία ξεκίνησε τη χρήση του fracking το 1961 για την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα αναγκαία για την εξαγωγή μη συμβατικών αερίων, όπως το σχιστολιθικό αέριο και το μεθάνιο, που είναι εγκλωβισμένα σε πυκνά στρώματα βράχου.
Ο νόμος που θεσπίστηκε στη Γερμανία το 2016 για το fracking επιβάλλει αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του νερού και της φύσης. Στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ο νόμος αυτός εισάγει επιστημονικά ελεγχόμενα μέτρα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις της μεθόδου στο περιβάλλον και στο υπέδαφος.