Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), μόλις το 37% των ευρωπαϊκών υδάτων κατατάσσεται στην κατηγορία «καλής οικολογικής κατάστασης». Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από 19 χώρες και δείχνουν την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ήπειρό μας.
Η κατάσταση της χημικής ποιότητας των υδάτων δεν είναι καλύτερη, καθώς το 29% των υδάτων χαρακτηρίζεται ως «καλής χημικής κατάστασης» για το 2021, μια απόσταση από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρώπη για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού.
Η γεωργία φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη επίδραση στις υδάτινες πηγές της Ευρώπης, καθώς καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και απελευθερώνει σημαντικούς ρύπους. Επίσης, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν στην εκπομπή τοξικών σωματιδίων, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη για αλλαγές είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αναφέρει η Guardian.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περιοχές στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, σημειώνουν υψηλά ποσοστά επιφανειακών υδάτων σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία είναι η πιο αναλυτική αξιολόγηση που έχει γίνει σχετικά με τις υδάτινες οδούς στην ήπειρο.
Οι υπόγειες πηγές της Ευρώπης παρουσιάζουν καλύτερη κατάσταση, με το 91% να αξιολογείται ως τουλάχιστον «καλής ποσοτικής κατάστασης» και το 77% ως καλής χημικής κατάστασης. Ωστόσο, η βελτίωση από το 2015 είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα.
Ο ΕΟΠ προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση της κακής κατάστασης των υδάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση της ζήτησης και την απελευθέρωση λιγότερων ρυπογόνων ουσιών, καθώς και την αποκατάσταση ποταμών και υγροτόπων.
Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν τις πρόσφατες πλημμύρες που επλήγησαν την κεντρική Ευρώπη ως παράδειγμα του επείγοντος της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι ένα υγιές υδάτινο οικοσύστημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο Trine Christiansen, συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι «η καλύτερη κατάσταση των υδάτων μας καθιστά πιο ικανούς να προσαρμοστούμε σε ακραία καιρικά φαινόμενα».
Η επιμονή για τη βελτίωση της χημικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων οφείλεται σε ρύπους με παρατεταμένη διάρκεια ζωής, όπως ο υδράργυρος και τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας. Επιπλέον, το λόμπι Water Europe απηύθυνε έκκληση για επενδύσεις ύψους 255 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, προειδοποιώντας ότι η λειψυδρία πλήττει έναν στους τρεις Ευρωπαίους, κατεδαφίζοντας βασικές βιομηχανίες όπως η παραγωγή ημιαγωγών.