Το Σαββατοκύριακο του Σταυρού και της Βασιλόπιτας

Σε μια χαλαρή συζήτηση στο εντευκτήριο της Βουλής, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτουν τις αντεγκλήσεις τους: βουλευτής από την Αττική καυχιέται για 20 προσκλήσεις που έλαβε σε μία ημέρα.

«Προλαβαίνω τις 16!» ανταπαντάει με ενθουσιασμό.

Ένας άλλος βουλευτής εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί έλαβε 4 προσκλήσεις για εκείνη την ίδια ώρα. «Μα, όλες στις 11 το πρωί;» αναρωτιέται, σχεδιάζοντας τη διαδρομή του για να παραβρεθεί σε όλες, έστω και για λίγο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας, απαντούν γρήγορα «σε κλείνω, πρέπει να πάω σε πίτα», αποκαλύπτοντας ότι κάθε βράδυ τους είναι γεμάτο από εκδηλώσεις που αφορούν την περιφέρειά τους. Υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι διανύουν την περίοδο των πρωτοχρονιάτικων πιτών.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο σκοπός είναι να ενδυναμωθούν οι δεσμοί με τις τοπικές κοινωνίες ή, σε περιπτώσεις κομματικών εκδηλώσεων, να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας – ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, το ανακοίνωσε στην Κεντρική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ωστόσο, η «μάχη της πίτας» (είτε πρόκειται για κομματική εκδήλωση, είτε για πρόσκληση συλλόγου ή μια βραδιά σε πολιτικό γραφείο) λειτουργεί ως αφετηρία για την οικοδόμηση συμμαχιών και τη διεκδίκηση ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος στις εκλογικές περιφέρειες, με τελικό στόχο τη μάχη για τον εκλογικό σταυρό.

Τα «μυστικά» πίτας. Δύο κύρια «μυστικά» της περιόδου παραμένουν: πρώτον, πολλοί βουλευτές σπεύδουν σε εκδηλώσεις ακόμα και χωρίς πρόσκληση αν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, και δεύτερον, διασφαλίζουν την παρουσία τους όταν κεντρικοί ομιλητές είναι πρόσωπα κοντά στην κομματική ηγεσία.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια, αλλά και σύλλογοι, φροντίζουν συχνά να φέρνουν υπουργούς τοπικά – χαρακτηριστικές οι τουρνέ από τον Βορρά μέχρι τον Νότο από υπουργούς όπως οι Μάκης Βορίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι πίτες προσφέρουν επίσης οικονομικές «ανάσες» στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Σε εκδήλωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, η είσοδος κόστιζε 10 ευρώ με κρασί, κατά την οποία ο Βορίδης ήταν κεντρικός ομιλητής. Στα Ιωάννινα, η τιμή της πρόσκλησης ήταν 20 ευρώ με τον Νίκο Δένδια να είναι καλεσμένος.

Στις κομματικές εκδηλώσεις δεν είναι σπάνιο να υπάρχει «είσοδος», ενώ στις εκδηλώσεις συλλόγων οι κεντρικοί ομιλητές μπορεί να λάβουν και συμβολικά δώρα.

Όπως η πλακέτα «ευχαριστήριον» που παραδόθηκε στον Στυλιανό Πέτσα από πολιτιστικό σύλλογο στον Μαραθώνα, ή όπως το δώρο που είχαν ετοιμάσει οι παρευρισκόμενοι για τον καρδιολόγο Διαμαντή Γκολιδάκη, που προσέφερε δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι βουλευτές παραδέχονται ότι υπάρχει έντονη εσωκομματική κινητικότητα, αν και σύμφωνα με τις τρέχουσες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκλογικός ορίζοντας είναι δύο χρόνια και κάτι. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις νέων υποψηφιοτήτων και οι φήμες για αλλαγές σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις έχουν ενεργοποιήσει τους γαλάζιους στην εκλογική τους περιφέρεια.

Όταν ο Πρωθυπουργός, παραμονές Πρωτοχρονιάς, έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη τριών νέων στελεχών στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια (Παύλος Μαρινάκης στον βόρειο τομέα, υπουργοί Ειρήνη Αγαπηδάκη στα δύσκολα δυτικά και Νίκος Ρωμανός στα νότια όπου η ζήτηση υποψηφίων είναι υψηλή), αυτό τους παρείχε την δυνατότητα να δράσουν εγκαίρως, δείχνοντας επίσης ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά.

Στον Βορρά αναμένονται άμεσες προσθήκες: Στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και ο Νίκος Παπαϊωάννου (προσωπικές επιλογές του Μητσοτάκη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πόλη συζητιέται και η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά. Στα Γρεβενά, πιθανώς θα ανακοινωθεί η Αλεξάνδρα Σδούκου κ.λπ.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των μελλοντικών κινήσεων τριών συνεργατών του Μητσοτάκη, καθώς η φημολογία συνεχίζεται χωρίς αποκαλύψεις από πλευρά τους. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις για τους Άκη Σκέρτσο, Γιώργο Γεραπετρίτη και Θανάση Κοντογεώργη σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Α’ Αθήνας αντίστοιχα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα