Το 2025, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζουν την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων. Οι ενέργειες αυτές θα γίνονται με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι διττός: πρώτον, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των τόκων, που αναμένεται να είναι σχετικά μικρή, στο επίπεδο των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά τρία χρόνια. Δεύτερον, η αποστολή ενός ισχυρού σήματος στις διεθνείς αγορές για τη δυναμική και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Το βασικό μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής του διμερούς δανείου της Ελλάδας προς χώρες της ευρωζώνης, με σκοπό την εξόφληση ενός σημαντικού μέρους αυτού πριν το 2030, αντί του 2041 που είναι το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η πληρωμή θα γίνεται με ετήσιες δόσεις ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή δανείων του ESM έχει προγραμματιστεί για το 2060 και του EFSF για το 2070.
Φέτος, οι προγραμματισμένες κινήσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, με την πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 7,93 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, 2027 και 2028, αμέσως μετά την έγκριση του ESM. Η αποπληρωμή θα γίνει με 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθέσιμων και περίπου 3 δισ. ευρώ από τα repos των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το δάνειο που λάβαμε από το πρώτο μνημόνιο το 2010 ύψους 52,8 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 (επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%), έχει μειωθεί στα 32,3 δισ. ευρώ μέσω των πρόωρων εξαγορών. Επίσης, από το 2023 έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή δανείων του EFSF συνολικού ύψους 141,8 δισ. ευρώ, με πρόβλεψη για αποπληρωμή το 2056, καθώς και η προσμέτρηση των 86 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο στόχος είναι να περιοριστεί το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ, με σταδιακή μείωση प्रति έτος, ώστε μέχρι το τέλος του 2028 να φτάσει στο 130% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επιδιώκεται η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2025 από τους Moody’s, τον μόνο οίκο αξιολόγησης που δεν έχει αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο, καθώς και η αναβάθμιση της οικονομίας σε βαθμίδα κοντά στο Α+ που είχε το 2010.
Σήμερα, η χώρα διαθέτει εντυπωσιακά ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται σε πάνω από 15% του ΑΕΠ, συγκριτικά με κάτω από 5% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα και περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2025, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να βγει στις αγορές για δανεισμό έως 10 δισ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η εξασφάλιση συνεχούς παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, η αύξηση της ρευστότητας και η μείωση των περιθωρίων δανεισμού, διατηρώντας την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.