Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου σχετικά με την Κεφαλαιαγορά, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή (10/1).
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν άμεση επαφή με την ελληνική κεφαλαιαγορά για την αντιμετώπιση των τελευταίων ζητημάτων, και σήμερα (8/1) έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων.
Η επενδυτική κοινότητα περιμένει εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, αυτό το νομοσχέδιο, ειδικά μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού που εισήγαγε ο Γιάννος Κοντόπουλος, που θα επιτρέπει σε εταιρείες που δεν πληρούν τα κριτήρια διασποράς να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις στο χρηματιστήριο καθώς και ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προσελκύουν εταιρείες και επενδυτές.
Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα εξεταστεί είναι η εξίσωση φορολογικών διατάξεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η αγορά αυτή. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι επενδυτές δεν υπόκεινται σε φόρο 15%, σε αντίθεση με τους Έλληνες.
Η πιθανότητα να είναι τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο τέτοια ώστε να ενθαρρύνουν δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων παραμένει ασαφής, καθώς το Χ.Α. έχει πολλά χρόνια να δει τέτοιους τύπους μεταβιβάσεων.
Στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές για την παροχή κινήτρων που θα προσελκύσουν νέους επενδυτές στο χρηματιστήριο, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή θα είναι η δυνατότητα μετάταξης μιας εισηγμένης εταιρείας από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική Αγορά. Η τρέχουσα ρύθμιση του Κανονισμού Κοντόπουλου προβλέπει ότι οι εταιρείες που δεν πληρούν τα κριτήρια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη μεταφορά τους σε καθεστώς περιορισμένης εποπτείας με κίνδυνο διαγραφής.
Η νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα μετάταξης στην Εναλλακτική Αγορά, ώστε να προστατευτούν οι μικροεπενδυτές και να προσφερθεί μια εναλλακτική λύση στις εταιρείες.
Όπως έχει αναφέρει το Bankingnews, στο πλαίσιο των κινήτρων που θα παρέχονται, θα υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες μορφές υποστήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν αυξημένες αποσβέσεις, οι οποίες θα είναι διπλάσιες από τις σημερινές, καλύπτοντας τα έξοδα εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο.
Επιπλέον, θα παρέχονται ισχυρά κίνητρα στους επενδυτές που συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των εν λόγω επιχειρήσεων κατά την είσοδό τους στην Εναλλακτική Αγορά.
Σήμερα, οι διαδικασίες ένταξης στην Εναλλακτική Αγορά περιλαμβάνουν σημαντικά έξοδα όπως η εξέταση αίτησης (τουλάχιστον 1.000 ευρώ), το εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής (έως 7.500 ευρώ) και άλλες χρεώσεις. Ωστόσο, αυτά τα κόστη θα επιστρέφονται στους επιχειρηματίες μέσω των αυξημένων αποσβέσεων που θα προκύπτουν από την ένταξή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ.