Ο κεντρικός ρόλος του κλάδου της φιλοξενίας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή υπογραμμίστηκε έντονα στις ομιλίες της Υφυπουργού Τουρισμού, Έλενας Ράπτη, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργου Καββαθά, καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Σταύρου Καφούνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση του τομέα της φιλοξενίας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του για την οικονομία και την κοινωνία.

Το Συνέδριο, με θέμα «Δημιουργώντας Ευκαιρίες, Ανάπτυξη και Συνοχή», έδωσε το έναυσμα για την πρωτοβουλία «Φιλοξενία Με Αξία για Όλους», που υλοποιείται από το ΞΕΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυσή του. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη της αξίας της φιλοξενίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γιορτάζουμε 90 χρόνια ΞΕΕ, γιορτάζουμε 90 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας. Αποδεικνύουμε με συγκεκριμένα στοιχεία την αξία της Φιλοξενίας για όλους και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτή η σημαντική συνεισφορά αναγνωρίζεται ευρέως. Συνεργαζόμαστε στενά τόσο με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και με θεσμικούς εκπροσώπους άλλων παραγωγικών κλάδων, με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε τη θετική επίδραση της Φιλοξενίας στη χώρα μας. Η Φιλοξενία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Επενδύοντας στη Φιλοξενία, επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.”

Βασιλικός
Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο «Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία». Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τον πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μελέτη του ΙΤΕΠ τονίζει τη σημασία των ξενοδοχειακών υποδομών για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Κύρια ευρήματα της μελέτης του ΙΤΕΠ σχετικά με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία