Βρετανία: Μεγάλες Προκλήσεις στην Οικονομία

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, και τη συνεχή άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη πτώση της στερλίνας. Αυτή η κατάσταση δημιούργει ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας της Βρετανίας.

Οι δεσμεύσεις της υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, για εντυπωσιακή ανάπτυξη και οικονομική ασφάλεια φαίνονται, έξι μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το Εργατικό Κόμμα, να είναι απλώς μακρινό όνειρο.

Στο μεταξύ, ο Έλον Μασκ έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό λόγο κατά της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κιρ Στράμερ, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους επενδυτές, ιδίως μετά την παραίτηση του Καναδού ομολόγου του Τζάστιν Τριντό. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τριντό είχε πλήρη επίγνωση ότι δεν θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Στράμερ είναι ακόμα «φρέσκος» στην ηγεσία και οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από το εκλογικό σώμα.

Όλη αυτή η κατάσταση φέρνει στο νου το βραχύβιο πέρασμα της Λιζ Τρας από την εξουσία στην Βρετανία αλλά και τις δύσκολες στιγμές της δεκαετίας του ’70, όταν η χώρα αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ για εσωτερική λιτότητα. Σήμερα, το κόστος δανεισμού έχει φτάσει στο ανησυχητικό 5%, σύμφωνα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ η στερλίνα συνεχώς χάνει έδαφος, διατηρώντας επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ράλι για την απόδοση του 30ετούς ομολόγου και βουτιά για τη στερλίνα

B

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Βρετανία αναμένεται να υποχωρήσει στην 21η θέση, πίσω από χώρες όπως η Μάλτα, η Γερμανία και η Σουηδία, με το Λουξεμβούργο να διατηρεί το τίτλο της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, ακολουθούμενο από την Ιρλανδία και την Ελβετία.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η βρετανική οικονομία απογοητεύει την κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία είχε υποσχεθεί αναθέρμανση της οικονομίας προτού αναλάβει τα ηνία.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο και έχει αναθεωρήσει την προηγούμενη εκτίμηση ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο σε 0,4%, από 0,5% που ήταν αρχικά. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ και η υπουργός Οικονομικών του Ρέιτσελ Ριβς προειδοποίησαν για τις προκλήσεις που κληρονόμησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και ανακοίνωσαν αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις στην προσεχή έκθεση προϋπολογισμού της 30ης Οκτωβρίου. Ο αρνητικός τόνος της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία, καθώς οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν μηδενική ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα