Βρετανία: Επικίνδυνο Sell Off στα Ομόλογα «καμπανάκι» για τους Εργατικούς

Το οικονομικό σχέδιο της Βρετανίδας Υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχία λόγω της αύξησης του δανεισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Εργατικών τον περασμένο Οκτώβριο κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ριβς αγωνίζεται να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια παγκόσμια πτώση των ομολόγων.

Ενώ η Ριβς και ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προώθησαν τη «δημοσιονομική υπευθυνότητα» ως βασικό μήνυμα στην προεκλογική τους εκστρατεία, η κυβέρνηση τους διανύει μια σειρά προβλημάτων που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού και μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, φτάνοντας το 4,923% (σήμερα είναι στο 4,891%), ενώ η αξία της στερλίνας είναι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία και τις αναπτυξιακές πολιτικές που η Ριβς σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει σύντομα.

Screenshot 2025 01 13 141830

Η Ριβς προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, αλλά έχει δώσει πολύ περιορισμένο περιθώριο για τους κύριους δημοσιονομικούς της στόχους. Οι σχεδόν 10 δισεκατομμύρια λίρες που είχε προγραμματίσει για τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου έχουν σχεδόν εξανεμιστεί λόγω του αυξημένου κόστους των τόκων.

Ακόμη και αν οι αγορές επανέλθουν, η κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες για τις επόμενες δημοσιονομικές κινήσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχει διαρκής απειλή αντίδρασης από τους επενδυτές.

Η αναστάτωση στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα διαφέρει από τις προηγούμενες περιόδους πίεσης, καθώς αυτή τη φορά οι αιτίες δεν προέρχονται αποκλειστικά από εσωτερικά ζητήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σχετίζονται και με τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Screenshot 2025 01 09 125632

Εν τούτοις, το θεμέλιο όλης αυτής της αναστάτωσης είναι η εμπιστοσύνη.

Οι επενδυτές φαίνεται να είναι πολύ διστακτικοί σχετικά με την ικανότητα της Ριβς να προωθήσει την αναγκαία ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το

εθνικό χρέος, το οποίο είναι κοντά στα 100% του ΑΕΠ και ιδίως τον επικείμενο πληθωρισμό.

Το φετινό ξεπούλημα στην αγορά υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια κατάσταση φυγής κεφαλαίων, παραπέμποντας σε ανάλογα ιστορικά φαινόμενα, όπως η κρίση της στερλίνας του 1976.

δειτε ακομα

δειτε ακομα