Η Βρετανία ενδέχεται να υποστεί σοβαρές απώλειες, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται έως και 22 δισεκατομμύρια λίρες, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει γενικούς δασμούς ύψους 20% σε όλες τις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ. Αυτή η ανάλυση έχει προκαλέσει ανησυχία στο Λονδίνο και προκάλεσε ανησυχίες στους εγχώριους οικονομολόγους.
Επικεφαλής υποστήριξη από την ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιεκτικής Εμπορικής Πολιτικής (CITP) του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, οι εξαγωγές της Βρετανίας στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,6% λόγω της μείωσης των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας
Η πτώση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει ετήσια “χασούρα” στην οικονομική παραγωγή της Βρετανίας, φθάνοντας στο 0,8%. Αυτή η προοπτική σηκώνει το ερώτημα σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση να επιβάλει φόρους στις εισαγωγές, ειδικά στους κινεζικούς προϊόντες, με την πρόθεση να τους εκτοπίσει.
Ο Nicolo Tamberi, ερευνητής στο CITP, αναφέρει ότι οι επιθετικές δηλώσεις του Τραμπ μπορεί να αποτελούν στρατηγική διαπραγμάτευσης, ωστόσο η πιθανότητα εφαρμογής αυτών των δασμών είναι σημαντική.
Προβληματισμός στους ευαίσθητους τομείς
Οι τομείς που βρίσκονται “στην κόψη του ξυραφιού” είναι οι αλιευτικές, πετρελαϊκές και εξορυκτικές βιομηχανίες, με τις εξαγωγές τους να είναι πιθανό να μειωθούν κατά 20%. Ζημιές αναμένονται επίσης στον φαρμακευτικό τομέα και την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν είναι εξαγωγείς θα υποφέρουν. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες υπηρεσιών μεταφορών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με εξαρτώμενες εμπορικές ροές θα δέχονται πλήγμα.
Παρά την εκτίμηση των ζημιών, υπάρχουν και τομείς που ίσως ευνοηθούν από τη μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης μπορεί να δουν οφέλη από την υποχώρηση του ανταγωνισμού λόγω των υψηλών δασμών.
Αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς
Η έκταση των δασμών που ενδέχεται να επιβάλει ο Τραμπ παραμένει ασαφής. Ορισμένοι διπλωμάτες προτείνουν την εφαρμογή μικρότερων δασμών για τους συμμάχους των ΗΠΑ, ωστόσο, ο πρώην εμπορικός εκπρόσωπος του Τραμπ, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική αυτή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να πείσει τις ΗΠΑ ότι η βλάβη στους συμμάχους τους δεν είναι συμβατή με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.
Ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Λόρδος Ντάροχ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους από τον Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει προθυμία να επιβάλει δασμούς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.
Η Βρετανία αναζητά λύσεις
Η υπουργός Οικονομικών, Ράκελ Ριβς, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, επισημαίνουν τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου, αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνησή τους Τομπράνυι ότι οι πολιτικές αυτές θα πλήξουν και τους Αμερικανούς εξαγωγείς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τέλος, προειδοποίησε ότι ένας μεγάλης κλίμακας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και να συρρικνώσει τη παγκόσμια οικονομία κατά 7%, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μεγάλες οικονομίες όπως η γαλλική και η γερμανική συνδυαστικά.