Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έως το 2025, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξουν το 2,5% φέτος, αυξημένοι από το 2,3% το 2024. Για τη διετία που ακολουθεί, η Τράπεζα προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν στο 2,3% το 2026 και στο 2% το 2027.
Σύμφωνα με το μηνιαίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά την περίοδο 2025-2026, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτή την ανάπτυξη περιλαμβάνουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση, οι οποίες ωφελούνται από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης και των μισθών, μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού.
Ακόμη, όπως αναφέρεται από την ΤτΕ, η αναμενόμενη μείωση του δημοσίου χρέους σε ποσοστό κάτω από 150% του ΑΕΠ το 2025, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, θα ενισχύσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και τις αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Ίσως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί, που σημαίνει ότι μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν: (α) την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και διεθνώς, (β) την αύξηση του προστατευτισμού και την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων, (γ) την αργή απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, (δ) φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, (ε) την εντεινόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού και (στ) πιθανές καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό.
Τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ κατά την περίοδο 2021-2027 είναι πάνω από 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το μισό (36 δισ. ευρώ) προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU). Τα υπόλοιπα είναι διαρθρωτικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ίδια περίοδο.
Το ΕΣΠΑ εστιάζει σε έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία που προάγουν την ανάπτυξη στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις κοινωνικές επενδύσεις.
Όπως εκτιμά η ΤτΕ, η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα οδηγήσει σε αύξηση 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026, κυρίως λόγω της ανόδου των συνολικών επενδύσεων και της παραγωγικότητας.