Τράπεζες: Πιστωτική Επέκταση και Στόχος 10 Δισ. Δάνεια μέχρι το 2025

Με τη συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης αναδεικνύεται ως ο κύριος παράγοντας για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής κερδοφορίας των τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών σε πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν στη χορήγηση νέων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.

Η εκτίμηση για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, αυτές παρουσίασαν αύξηση ενήμερων δανείων κατά 5,7 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς να προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ, τη Eurobank 1,8 δισ. ευρώ, την Alpha 1,1 δισ. ευρώ και την Εθνική 0,9 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για το υπόλοιπο της χρονιάς, αναμένοντας πιστωτική επέκταση που μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 8 δισ. ευρώ. Η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και η άνοδος των εταιρικών δανείων, όπως υπογραμμίζουν διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι, παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες.

Ο ελβετικός χρηματοοικονομικός οίκος UBS σε έκθεσή του, επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν δυναμικά έξω από την κρίση χρέους και αποκομίζουν οφέλη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη και τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα παρουσίαζει μια ελκυστική ιστορία μακροοικονομικής ανάπτυξης με 15 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στα χέρια της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις κατά την επόμενη τριετία» τονίζει η UBS.

https cdn.cnn .com cnnnext dam assets 180503174209 ubs building

Πρόβλεψη του οίκου είναι η ανάπτυξη του εταιρικού πιστωτικού κύκλου κατά 8% ετησίως από το 2023 έως το 2026, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) που συνδέεται με τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οι τράπεζες απολαμβάνουν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Η S&P εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2024-2027, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η συνεχής απορρόφηση κονδυλίων στήριξης από την ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια, με προβλέψεις για αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών κατά 4% φέτος και το 2025, αν και οι κινδύνους υποαπόδοσης παραμένουν.

Επιπλέον, υπάρχει μια θετική προοπτική υψηλής ζήτησης για επισφαλή δάνεια στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα ακίνητα, όπου οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις πιθανότητες ανάπτυξης.

ΤΡΑΠΕΖΑ 15

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου έχει θετική επίδραση στον πιστωτικό rating των τραπεζών, καθιστώντας τες ικανές να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα σε επενδυτική βαθμίδα, και μάλιστα δύο κλίμακες πάνω από το κατώτατο όριο.

Ο φθηνότερος δανεισμός που προκύπτει για τις τράπεζες μεταφράζεται σε μειωμένα επιτόκια και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι δείκτες ρευστότητας των τραπεζών υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Οι καταθέσεις των ιδιωτών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία από το 2019, φτάνοντας τα 194 δισ. ευρώ σήμερα από 143 δισ. ευρώ τότε. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, αποδεικνύοντας την ύπαρξη πλεονάσματος καταθέσεων και άφθονης ρευστότητας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα