Η Γερμανία ζητά εξαίρεση από τους κανόνες δανεισμού της ΕΕ για να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Η Γερμανία ζητά εξαίρεση από τους κανόνες δανεισμού της ΕΕ για αύξηση αμυντικών δαπανών
Η Γερμανία ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθεί από τους ισχύοντες περιορισμούς δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της αίτησης, όπως αναφέρει επιστολή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, είναι η δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Ο κύριος Κούκις είχε προαναγγείλει την πιθανότητα αυτής της κίνησης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη προτείνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ τους ετησίως, για μια περίοδο τεσσάρων ετών, χωρίς να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις κυρώσεις που επιβάλλονται όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ.
“Θεωρούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για την ενίσχυση των εθνικών αμυντικών δαπανών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα“, τόνισε ο Κούκις στην επιστολή του.
Στόχος η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ
Η πρόταση της Επιτροπής φιλοδοξούσε να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα κατά 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό θεωρείται ως ένα σημαντικό μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικής ενέργειας, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δισταγμός από χώρες με υψηλό χρέος
Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης. Χώρες μέλη της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος διστάζουν να αυξήσουν τον δανεισμό τους για αμυντικές δαπάνες, φοβούμενοι την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών τους.
Το αίτημα της Γερμανίας, με σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος (62,5% του ΑΕΠ το 2024), ενδέχεται να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες. Ωστόσο, κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, με δημόσιο χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ, παραμένουν επιφυλακτικές να ζητήσουν παρόμοια εξαίρεση.