Η Ελλάδα χαράσσει τον δρόμο για την οικονομική της ανάκαμψη, με στρατηγικές κινήσεις μείωσης του χρέους που θέτουν νέα ορόσημα για το μέλλον.
Η Ελλάδα βάζει στόχο να μην είναι πλέον η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη
Το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει θέσει ως κεντρικό στόχο στη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου χρέους της χώρας, η Ελλάδα να μη βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη έως το 2029. Πρόκειται για μια φιλόδοξη, αλλά εφικτή, δέσμευση που σηματοδοτεί τη βούληση για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.
Πρόωρη αποπληρωμή χρέους του πρώτου μνημονίου
Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της μείωσης του χρέους, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των 31,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν το υπόλοιπο των υποχρεώσεων από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης (μνημόνιο). Αυτές οι δόσεις αρχικά προβλεπόταν να εξοφληθούν σε τριμηνιαία βάση από το 2029 έως το 2041. Η νέα στρατηγική προβλέπει την ολοκλήρωση αυτής της αποπληρωμής έως το 2031. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισεκατομμυρίων ευρώ δόσεων τον Δεκέμβριο του 2025, ένα ποσό που εντάσσεται στα εν λόγω 31,6 δισ. ευρώ.
Ισχυρό μήνυμα στις αγορές και θωράκιση της οικονομίας
Αυτές οι κινήσεις, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αποσκοπούν στην αποστολή ενός ακόμη ισχυρού μηνύματος αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, λειτουργούν ως μηχανισμός θωράκισης της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε πιθανές αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Απελευθερώνοντας πόρους που διαφορετικά θα δαπανούνταν για την εξυπηρέτηση περασμένων χρεών, η Ελλάδα μπορεί να κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη διανομή μερίσματος στην κοινωνία.
Συνεχής μείωση του χρέους και ρεκόρ ταμειακών διαθεσίμων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η καθοδική πορεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025. Ο στόχος είναι η μείωσή του κάτω από το 145% του ΑΕΠ, από 153,6% που εκτιμάται για το 2024. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το χρέος ανερχόταν σε 163,9% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 σε 177% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η θετική αυτή εξέλιξη ενισχύεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία έχουν οδηγήσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας πλέον τα 44,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το “μαξιλάρι” ασφαλείας αποτελεί βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδίου ταχύτερης αποκλιμάκωσης του χρέους, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ την πραγματοποίηση στοχευμένων κινήσεων στην αγορά ομολόγων για τη βέλτιστη διαχείριση του χρέους.