Το δράμα του «Σπίτι μου 2»: Ακριβότερες τιμές, κλειστά ακίνητα και ένα στοίχημα που χάθηκε

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» υπόσχεται στέγη σε νέους, αλλά τα εμπόδια είναι πολλά.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και τα προβλήματα υλοποίησης

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» λανσαρίστηκε με στόχο την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης σε νέους ηλικίας 25-39 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, παρά τις αρχικές προσδοκίες, η πορεία του προγράμματος σκοντάφτει σε σημαντικές πρακτικές δυσκολίες, αφήνοντας πολλούς υποψήφιους δικαιούχους αντιμέτωπους με απογοήτευση.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του προγράμματος είναι:

  • Παλαιότητα ακινήτων: Μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων, κυρίως σε αστικές περιοχές και υποβαθμισμένες γειτονιές, είναι παλαιά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για αναπαλαίωση και αναβάθμιση.
  • Έλλειψη διαφάνειας και ελέγχων: Αναφέρονται κενά στη διαδικασία ελέγχων από τη ΔΥΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφάνεια και καθυστερήσεις.
  • Αύξηση τιμών σε αγορά και ενοίκια: Παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης λόγω του προγράμματος, καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο στις τιμές πώλησης ακινήτων (έως 25%) όσο και στα ενοίκια, καθιστώντας την αναζήτηση στέγης ακόμα πιο δύσκολη.
  • «Παγωμένη» αγορά στεγαστικών δανείων: Εκτός του προγράμματος «Σπίτι μου 2», η αγορά στεγαστικών δανείων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδρανής, περιορίζοντας τις επιλογές των ενδιαφερομένων.

Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δανείων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες αποτελούν ένα ακόμα σημείο τριβής, προσθέτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία.

Παλαιότητα Κατοικιών και Έλλειψη Νέων Κατασκευών

Ένας από τους κύριους παράγοντες που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος είναι ο περιορισμός στην παλαιότητα των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν. Αυτό μειώνει δραστικά τη διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η έλλειψη νέων κατασκευών κατοικιών επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, δημιουργεί συνθήκες στρέβλωσης στην αγορά ακινήτων, καθιστώντας την εύρεση προσιτής στέγης σχεδόν αδύνατη για πολλούς δικαιούχους.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προτείνονται λύσεις όπως:

  • Αξιοποίηση κλειστών ακινήτων: Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 900.000 κλειστά ακίνητα στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω κατάλληλων κινήτρων.
  • Ενίσχυση νέων κατασκευών: Η παροχή κινήτρων για την ανέγερση νέων κατοικιών θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών και ευελιξία κριτηρίων: Απαιτείται απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης των δανείων, καθώς και προσαρμογή των κριτηρίων του προγράμματος ώστε να γίνει πιο ευέλικτο στις ανάγκες της αγοράς.

Η κτηματομεσίτρια Άννα Μωκάκου, μιλώντας στο MEGA [https://dailymotion.com/video/x8y3qg6], επεσήμανε ότι η απαίτηση αγοράς ακινήτων “μέχρι το 2007” ουσιαστικά αναγκάζει τους δικαιούχους να δανειστούν για πολλά χρόνια για σπίτια μεγάλης ηλικίας, κάτι που θεωρεί ως ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα του προγράμματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα