TAXIS: Νέες Προοπτικές με Πενταετή Συμβασιοποίηση

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη φορολογική διαχείριση με την υλοποίηση του έργου ΤΑΧΙS, το οποίο εντάσσεται στο νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS).

Η ΑΑΔΕ με αυτό το σημαντικό έργο στοχεύει στο χτίσιμο της «Φορολογικής Διοίκησης 3.0», ανταγωνιζόμενη τις διεθνείς επιταγές και τάσεις. Το καινούργιο σύστημα εκμεταλλεύεται τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο απλές και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, διασφαλίζοντας έτσι ένα σύγχρονο, αποδοτικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις.

Το νέο TAXIS:

  • Ενοποιεί και αναβαθμίζει όλα τα υπάρχοντα συστήματα (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS).
  • Δημιουργεί ένα συνολικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του.
  • Προχωρά σε αναβάθμιση του ελέγχου, επιτρέποντας την παρακολούθηση των υποθέσεων από την ανάθεση μέχρι την αποπληρωμή του φόρου, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
  • Καταργεί τη χωρική αρμοδιότητα, επιτρέποντας σε κάθε φορολογούμενο να εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε φορολογική υπηρεσία επιθυμεί.
  • Απλοποιεί τις επιχειρησιακές διαδικασίες και μειώνει το διοικητικό βάρος, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
  • Αναβαθμίζει τις δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.
  • Εισάγει ενιαίο σύστημα λογιστικής και συγχωνεύει τις φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
  • Επεκτείνει και βελτιώνει τις διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ και του Δημοσίου Τομέα.

Το έργο, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 86.181.528,66 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει διάρκεια 5 ετών και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2029. Ταυτόχρονα, αναμένεται και συντήρηση διάρκειας 4 ετών με επιπλέον προϋπολογισμό 33.460.160,00€.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ έχει θέσει ως στόχο την ταχύτερη υλοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών, με τα πρώτα επιμέρους υποσυστήματα να αναμένεται να είναι σε λειτουργία από το τέλος του 2026.

δειτε ακομα

δειτε ακομα