Επείγουσα κινητοποίηση για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτοντας ως τελική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης την 31η Αυγούστου 2026.
Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου με στόχο την εκπλήρωση των εναπομεινάντων οροσήμων και στόχων, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει και τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που δικαιούται από το ΤΑΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. “Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “σημαντικά κεφάλαια θα εισρεύσουν στην οικονομία τόσο το 2025 όσο και το 2026. Έχουμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εκταμίευση αυτών των πόρων.”
Η Εισερχόμενη 5η Δόση
Εντός του Απριλίου, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει την 5η δόση, ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την οποία είχε υποβάλει αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2024. Η εκταμίευση αυτής της δόσης σηματοδοτεί την επίτευξη 29 οροσήμων στο σκέλος των επιχορηγήσεων και 3 οροσήμων στο δανειακό σκέλος. Με την είσπραξη αυτού του ποσού, η χώρα θα έχει λάβει το 59% του συνολικού προϋπολογισμού των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα έχει ολοκληρώσει το 35% των συνολικών οροσήμων.
Αναθεώρηση του Προγράμματος “Ελλάδα 2.0”
Παράλληλα, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν προετοιμάζουν την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”. Στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι η πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια πόρων από έργα που ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν ποτέ ή που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο αστοχίας ή σημαντικών καθυστερήσεων. Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως, απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή.
Νέα Έργα που Εντάσσονται στο Πρόγραμμα
Αντίθετα, νέα έργα φαίνεται πως θα ενταχθούν στην επικαιροποιημένη λίστα, όπως:
-
Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ψηφιακού συστήματος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το σύστημα αυτό θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, όπως δεδομένα από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται μέσω επανδρωμένων αεροσκαφών και UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), καθώς και δεδομένα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
-
Η ανακατασκευή του Στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ένα εμβληματικό έργο που χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
Χρονοδιάγραμμα Εκταμιεύσεων
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα θα διεκδικήσει συνολικά 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της υποβολής αιτήσεων για την 6η και την 7η δόση του προγράμματος. Η εκταμίευση αυτών των δόσεων συνδέεται με την εκπλήρωση 81 οροσήμων και στόχων. Η αίτηση για την 6η δόση θα υποβληθεί το καλοκαίρι, μετά την έγκριση της αναθεώρησης του προγράμματος, ενώ η αίτηση για την 7η δόση αναμένεται εντός του έτους. Οι αιτήσεις για την 8η και την 9η δόση θα υποβληθούν το 2026, με την τελευταία να πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2026, ημερομηνία λήξης του προγράμματος.