Στουρνάρας: Κίνδυνος για την Ελλάδα από τους Δασμούς Τραμπ

Η πιθανή επιδείνωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος, ιδίως λόγω της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργεί ανησυχίες για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Έμμεσες Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία

Στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι, παρά τη σχετικά περιορισμένη άμεση εξάρτηση της Ελλάδας από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, η χώρα παραμένει ευάλωτη στις έμμεσες συνέπειες.

Εξήγησε ότι μια γενικευμένη επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής ζήτησης, η οποία θα επηρεάσει τελικά και την Ελλάδα. Η μείωση της ζήτησης ενδέχεται να επηρεάσει διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Επίκεντρο της Ανησυχίας

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ιδιαιτέρως ευάλωτη» σε παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις. «Οι έμμεσες αντιδράσεις από την ανατροπή των σταθερών σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Προστατευτισμός και Παγκόσμιο Εμπόριο

Η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού διεθνώς για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και την εύθραυστη ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εμπορικοί πόλεμοι και η επιβολή δασμών δημιουργούν αβεβαιότητα και ενδέχεται να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Προβλέψεις για την Ανάπτυξη και τον Πληθωρισμό

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένει ανάπτυξη 2,3% για το 2025, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μια πιθανή αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η προσεκτική διαχείριση του πληθωρισμού αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα