Σταθερή μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα με στόχο μονοψήφιο ποσοστό έως το 2025

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή βελτίωση, με την ανεργία να σημειώνει νέα σημαντική μείωση το 2024, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP CRIF.

Μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα το 2024

Η ελληνική οικονομία το 2024 κατέγραψε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,1% από 11,1% που ήταν το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP CRIF. Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών, υπογραμμίζει πως για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο δείκτης ανεργίας παρουσιάζει καθοδική τάση.

Εκτιμάται ότι το 2025 θα επιστρέψουμε σε μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2009, όταν η ανεργία βρισκόταν στο 9,6%. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας μετά από μια δεκαετία προκλήσεων.

Σταθερή βελτίωση παρά τις προκλήσεις

H συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας στην περίοδο 2014-2024 υπογραμμίζει μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη, ακόμη και εν μέσω διαταραχών όπως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού. Το 2024, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά +40,5 χιλιάδες, ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά -59,6 χιλιάδες, επιβεβαιώνοντας πως πολλοί που βρίσκονταν εκτός αγοράς εργασίας εντάχθηκαν πλέον σε αυτήν.

Η αύξηση της απασχόλησης ήταν ο βασικός παράγοντας μείωσης της ανεργίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Περιφερειακές διαφορές στην ανεργία

Αναφορικά με τις περιφέρειες, η Κρήτη διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας με 6,4%, ενώ το Νότιο Αιγαίο κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση φτάνοντας το 15,5%, μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 2023, όταν είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Το μορφωτικό επίπεδο και η ανεργία

Η μορφωτική κατάσταση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγορά εργασίας: το 41,8% των ανέργων διαθέτει απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων αντιπροσωπεύουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Αντίθετα, άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.

Oικονομική ανάπτυξη και ο τουρισμός ως καταλύτες απασχόλησης

Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, με πληθωρισμό που υποχώρησε στο 2,7% το 2024, η συνέχιση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η δυναμική του τουριστικού τομέα συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με 36 εκατομμύρια τουρίστες και ταξιδιωτικές εισπράξεις που αγγίζουν τα 21,7 δισ. ευρώ για το 2024, ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ενίσχυσης της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα