Μήπως ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την αγαπημένη μας σοκολάτα; Οι δασμοί που ξεκίνησαν με την Κίνα, φαίνεται πως επεκτείνονται, αγγίζοντας ακόμα και το κακάο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές.
Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιδρά στους δασμούς των ΗΠΑ
Η Ακτή Ελεφαντοστού, η παγκόσμια ηγέτιδα στην παραγωγή κακάο, προειδοποιεί για πιθανή αύξηση των τιμών, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς στο προϊόν. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Κομπενάν Κουάσι Αντζουμάνι, κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την πρόταση για δασμό 21%. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ακτή Ελεφαντοστού ενδέχεται να αυξήσει τους φόρους στις εξαγωγές, επιβαρύνοντας έτσι την τελική τιμή της σοκολάτας για τον καταναλωτή.
Ενώ η τιμή του κακάο καθορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μια τέτοια κίνηση θα είχε άμεσο αντίκτυπο στα ράφια των καταστημάτων. Η χώρα εξάγει ετησίως 200.000-300.000 μετρικούς τόνους κακάο στις ΗΠΑ. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αν η αμερικανική κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη στάση, η Ακτή Ελεφαντοστού θα στραφεί στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να απορροφήσει τις εξαγωγές της.
Οι διακυμάνσεις στις τιμές του κακάο και οι επιπτώσεις στη βιομηχανία
Οι τιμές του κακάο παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες. Από το ιστορικό υψηλό των 12.906 δολαρίων ανά τόνο τον Δεκέμβριο του 2024, έπεσαν στα 8.079 δολάρια τον Μάρτιο του 2025, παραμένοντας όμως 14% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Η βιομηχανία σοκολάτας έχει ήδη επηρεαστεί. Η ελβετική Barry Callebaut, κορυφαίος παραγωγός σοκολάτας παγκοσμίως, αναγκάστηκε να μειώσει τις προβλέψεις των πωλήσεών της λόγω της αστάθειας στις τιμές, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει κατά 20%.
Επιπτώσεις στον παγκόσμιο καταναλωτή
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πως ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, επηρεάζοντας προϊόντα που θεωρούνταν μέχρι πρότινος “αθώες απολαύσεις“. Η πιθανή αύξηση στην τιμή της σοκολάτας θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, καθιστώντας την αγαπημένη τους λιχουδιά λιγότερο προσιτή. Η εστίαση στην ποιότητα και στην προέλευση του κακάο, καθώς και η στήριξη βιώσιμων πρακτικών, μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων.