Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη:
«Η Κυβέρνηση, έχοντας υποστηρίξει με θέρμη το σύστημα IRIS—μια σκηνή που γνωρίζουν πολύ καλά οι νέοι—προχωρά τώρα σε ένα σημαντικό βήμα: τη μείωση ή την κατάργηση έξι βασικών τραπεζικών προμηθειών. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης ξεκινάει σήμερα. Σκοπός μας είναι να έχουμε υγιείς τράπεζες που να λειτουργούν σε ένα κλίμα υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς να εκμεταλλεύονται τους πολίτες».
Οι προμήθειες που καταργούνται ή μειώνονται είναι οι εξής:
Καταργείται η χρέωση για πληρωμές λογαριασμών και οφειλών προς δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία, και άλλους φορείς, όπως οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω web-banking και mobile-banking. Το κόστος αυτών των συναλλαγών ήταν έως τώρα 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. Η διάταξη αυτή ισχύει για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μηδενικές χρεώσεις ισχύουν για αναλήψεις μετρητών σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ κάθε τράπεζας. Αυτές οι χρεώσεις ανέρχονται σήμερα σε 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.
Η χρέωση μηδενίζεται και για φόρτιση προπληρωμένων καρτών μέχρι 100 ευρώ (που μέχρι πρότινος κόστιζε περίπου 1 ευρώ).
Επιπλέον, θα συνεχιστεί η μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS μέχρι 20 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν το επιτόκιο καταθέσεων και δανείων, καθώς και τις χρεώσεις και τις προμήθειες που σχετίζονται με τους λογαριασμούς πληρωμών μέσω του ιστότοπου της Τράπεζας της Ελλάδας.
Επιπλέον:
Εντός εξαμήνου, πρόκειται να διευρυνθεί η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, με αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ, από 500 ευρώ, διευκολύνοντας έτσι τις πληρωμές μεταξύ πολιτών και προς ελεύθερους επαγγελματίες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πολίτες δεν καταβάλλουν προμήθειες για τις συναλλαγές τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους πληρωμής μέσω POS.
Τέλος, στο νόμο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, περιλαμβάνεται η άρση των περιορισμών στη χρηματοδότηση από εταιρείες πιστώσεων, επιτρέποντας τους να χορηγούν δάνεια και πιστώσεις όπως οι τράπεζες. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η πρόσβαση στο δανεισμό για όλους. Σημειώνεται ότι για φυσικά πρόσωπα, η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων επιτρέπεται ήδη, και τώρα η νέα ρύθμιση επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη χορήγηση δανείων ανεξάρτητα από τυχόν ρυθμίσεις που ισχύουν.