Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και του πετρελαίου, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία φέρεται να έχει ως στόχο την ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν προσδοκίες για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και πιθανή μείωση του πληθωρισμού.

Στις 12:05 (ώρα Ελλάδας), το προθεσμιακό συμβόλαιο του ολλανδικού TTF, που αποτελεί τον δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε πτώση κατά 4,78%, διαμορφούμενο στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Όπως σημειώνουν αναλυτές της Energi Danmark, η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου έρχεται μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένα πιθανό βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Η πιθανότητα επανέναρξης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έστω και σε μειωμένη κλίμακα, ενισχύει την αισιοδοξία για σταθεροποίηση των τιμών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε μια «πολύ παραγωγική» συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω του Truth Social, επισημαίνοντας ότι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η προοπτική μιας άμεσης αμερικανικής παρέμβασης στις διαπραγματεύσεις θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε στον Ντόναλντ Τραμπ την επιθυμία του για μια «μακροπρόθεσμη λύση» στην Ουκρανική κρίση, μέσω «ειρηνευτικών συνομιλιών», κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα. Ο ρωσικός παράγοντας παραμένει καθοριστικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την σταθερότητα των αγορών.

Ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής της MUFG, τονίζει ότι «η επιστροφή σημαντικών όγκων ρωσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία» αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση των τιμών. Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο παραμένουν μακροπρόθεσμοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν επηρεάζει καθοριστικά και τις τιμές του πετρελαίου. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζον Έβανς, αναλυτής της PVM, επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία οφείλει, κατά την άποψη της Ρωσίας, να συνοδεύεται από χαλάρωση των κυρώσεων» των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου και περαιτέρω μείωση των τιμών.

Η τιμή του βαρελιού Brent της Βόρειας Θάλασσας, με παράδοση τον Απρίλιο, υποχώρησε κατά 1,17%, στα 74,30 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI), με παράδοση τον Μάρτιο, κατέγραψε πτώση 1,28%, στα 70,46 δολάρια. Η διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς επηρεάζει άμεσα τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στις αγορές ενέργειας παραμένουν ρευστές και εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εξετάζει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις των τιμών.