Στην πρόσφατη δημοπρασία για την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου, οι προσφορές άγγιξαν το εντυπωσιακό ποσό των 900 εκατ. ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το αναμενόμενο ποσό των 250 εκατ. ευρώ που ήλπιζε να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπερέβη τα 350 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δύο ημέρες.
Η έντονη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται αύριο, οδηγεί σε αξιοσημείωτη πτώση των αποδόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους. Για παράδειγμα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,38% από 3,11%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επίσης μειώθηκε στο 3,08% από 3,25% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Οικονομία: Αναμένοντας τις αξιολογήσεις από Standard & Poor’s, Fitch και Scope
Μιλώντας για τις εξελίξεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στο τέλος της εβδομάδας (18 Οκτωβρίου), αναμένουμε την αξιολόγηση από την Standard & Poor’s, ακολουθούμενη από τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και από την Scope στις 6 Δεκεμβρίου.
Σχετικά με την S&P, ο οίκος έχει ήδη βάλει την Ελλάδα σε τροχιά αναβάθμισης για τα επόμενα 24 μήνες, αφού στην τελευταία του αξιολόγηση τον Απρίλιο αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές». Να σημειωθεί ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023, διατηρώντας την αξιολόγηση «ΒΒΒ-».
Η S&P προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, οδηγώντας σε μείωση του Δημοσίου Χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2024 αναμένεται να περιοριστεί στα 356,5 δισ. ευρώ από 356,7 δισ. ευρώ το 2023. Έτσι, σε σχέση με το ΑΕΠ, το χρέος θα υποχωρήσει στο 153,7% από 161,9% το 2023.
Η Fitch, σε σημερινή της έκθεση, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει καλές επιδόσεις όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και μείωση του χρέους που αναμένεται να ξεπεράσει 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 206% του ΑΕΠ το 2020 έως το 2026. Οι αναλυτές προβλέπουν μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως.
Τέλος, η αναβάθμιση της S&P ενισχύεται από τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τον οίκο να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη τουλάχιστον μέχρι το 2027, με μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,4%.