Από την 1η Μαρτίου 2025, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για τον τουριστικό τομέα και τις επιχειρήσεις εστίασης. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η περίοδος προσαρμογής πλησιάζει στο τέλος της, και οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις που αφορούν την παρακολούθηση ωραρίου εργασίας.

Αλλαγές για εργαζόμενους και εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού και Εστίασης

Η Ηλεκτρονική Κάρτα Εργασίας έχει ως στόχο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών βάσει του πραγματικού χρόνου εργασίας. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της υποδηλωμένης απασχόλησης, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο της ελληνικής εστίασης.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τον κλάδο είναι σημαντικές. Όπως υπογραμμίζει ο Βασίλης Πρασσάς, σύμβουλος σε θέματα εργασίας, η αγορά δεν είναι ακόμα έτοιμη για την εφαρμογή αυτού του μέτρου: «Ενώ η βιομηχανία μπορεί να λειτουργήσει με αυτοματοποιημένα συστήματα, στον τουρισμό στην Ελλάδα και στην εστίαση υπάρχουν ανάγκες που δεν είναι προβλέψιμες, ενώ συχνά απαιτείται εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου».

Εργασία εκτός Ωραρίου: Υπερωρίες, Υπερεργασία και οι Νέες Προκλήσεις

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναμένεται να προκαλέσει τις εξής αλλαγές:

  • Αύξηση των υπερωριών κατά 68%
  • Αύξηση της υπερεργασίας (περισσότερη από μία ώρα εργασίας επιπλέον) κατά 110%
  • Μετατροπή θέσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση

Πρόστιμα και Συνέπειες για Μη Συμμόρφωση

Η μη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του νέου μέτρου συνεπάγεται υψηλά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις στον τομέα εστίασης: