«Μέχρι το τέλος του 2025, κάθε κομμάτι ελληνικής γης θα αποκτήσει τον δικό του ειδικό κωδικό αριθμού στο Εθνικό Κτηματολόγιο», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε, καθώς με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν επενδύσεις, μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές».
Ακίνητα: Συμβουλές για να αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες έξοδα και ταλαιπωρία – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Βρισκόμαστε εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος που θέσαμε τον περασμένο Ιούλιο. Η κτηματογράφηση μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 39%, με τα στοιχεία που αφορούν την διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 1995. Στον Ιανουάριο, αναμένουμε να φτάσουμε το 60%, και, στη συνέχεια, στο 70% μετά από μερικούς μήνες. Το καλοκαίρι αναμένουμε να φτάσουμε το 80%, το φθινόπωρο το 90%, και ελπίζουμε μέχρι αυτήν την εποχή του χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία στο 100%.
Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα ιδιοκτητών που αντιδρά, καθώς έχουν δηλώσει περισσότερη γη από αυτή που μπορούν να υποστηρίξουν με τα τοπογραφικά τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν επωφεληθεί από αγροτικές επιδοτήσεις δηλώνοντας υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις και φοβούνται μήπως χάσουν την περιουσία τους. Επίσης, υπάρχουν περιοχές όπου έχουν σημειωθεί καταπατήσεις που με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα έρθουν στο φως.
«Θα παραπομπάνουμε τις οργανωμένες καταπατήσεις στον Εισαγγελέα», πρόσθεσε.
«Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη χωρίς Κτηματολόγιο»
Ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι «οι περισσότερες χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν από πολλά χρόνια. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς Κτηματολόγιο. Αυτό, ωστόσο, μας προσφέρει την ευκαιρία να το αναπτύξουμε με πιο σύγχρονες τεχνολογίες».
Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στα social media, δήλωσε ότι επιδιώκουν να παρέχουν εργαλεία στους γονείς ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «δεν σκοπεύουμε το κράτος να είναι ο γονιός», αλλά να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια.
Σχολίασε, επίσης, ότι η χρήση πλατφορμών όπως το YouTube από τους γονείς επηρεάζει θετικά τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία στο σπίτι. Ο εθισμός στα social media δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τους ανηλίκους.
«Δίνουμε κρατική επιβεβαίωση για την ηλικία των παιδιών και οι εταιρείες πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα guidelines για το περιεχόμενο που επιτρέπεται», τόνισε. Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέπεται περιεχόμενο με βία ή ναρκωτικά σε παιδιά κάτω από 9 ετών χωρίς γονική συναίνεση.
Συζητώντας με γονείς τις γιορτές, ένας πατέρας ανέφερε ότι δεν θα δώσει στα παιδιά του κινητό μέχρι τα 15 τους, κάτι που έχουν αποφασίσει μαζί με τη σύζυγό του. Άλλοι γονείς αναγνώρισαν το πρόβλημα του εθισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεννόησης με τα παιδιά για να αποφευχθούν τις συγκρούσεις.