Η αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες, φαινόμενο που παρατηρείται μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, φέρνει στο προσκήνιο συζητήσεις για δράσεις που θα ελαφρύνουν το μη μισθολογικό κόστος. Η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το μέτρο προκειμένου αφενός να ενθαρρύνει την πλήρη δήλωση των νόμιμων υπερωριών, ενισχύοντας τη διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις, και αφετέρου να προσφέρει οικονομική ανάσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης, όπως η υπερωριακή απασχόληση, η υπερεργασία, η νυχτερινή εργασία, αλλά και τις αμοιβές που καταβάλλονται για εργασία κατά τις ημέρες αργίας. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η συνεχής μείωση του μη μισθολογικού κόστους κάτι που θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση των μισθών. Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα με τον εθνικό στόχο για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ έως το 2027, καθώς θεωρείται πως αυτές οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα οδηγεί σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν αμοιβές υπερωριών. Το μέτρο αυτό θεωρείται απαραίτητο, καθώς αρκετοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για το υψηλό κόστος της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην δηλώνουν το σύνολο των υπερωριών ή να καταφεύγουν σε άλλες μορφές εργασίας.