Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε 73.000 εταιρείες ήδη!

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εισάγεται πλέον στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων και μιλήσαμε με τον Νίκο Μηλαπίδη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, για το πόσο υποχρεωτική είναι μέχρι τώρα και πότε θα ισχύσει για τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε πιλοτική εφαρμογή.

«Ένα εργαλείο για τα δικαιώματα των εργαζομένων»

Ο κ. Μηλαπίδης τόνισε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ότι «η ψηφιακή κάρτα είναι ένας μηχανισμός που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταγράφει ψηφιακά τον πραγματικό χρόνο εργασίας, προκειμένου οι αμοιβές να αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτόν. Εάν υπάρχει απασχόληση πέρα από το οκτάωρο, αυτή θα καταγράφεται και θα αμείβεται αναλόγως. Ήδη έχουν ενταχθεί περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζόμενους από διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης, καθώς και η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Στην τρέχουσα φάση, έχουμε ξεκινήσει πιλοτικά για τον τουρισμό και την εστίαση, όπου εμπλέκονται επιπλέον 700.000 εργαζόμενοι».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε για την υποχρεωτικότητα στην εστίαση και τον τουρισμό: «Η υποχρεωτικότητα αυτή σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να καταγράφουν τις πραγματικές τους ώρες εργασίας. Πρέπει να τηρούνται τα ημερήσια όρια ξεκούρασης, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο υποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται τουλάχιστον 11 ώρες ανάπαυσης καθημερινά. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συγκεκριμένα νησιά, οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται επταήμερα, κάτι που δεν είναι αποδεκτό ούτε από την ελληνική ούτε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ψηφιακή κάρτα δεν είναι μια ποινή, αλλά ένα εργαλείο καταγραφής και προστασίας».

«Πιλοτική εφαρμογή στον τουρισμό και την εστίαση»

«Η πιλοτική εφαρμογή που έχει ξεκινήσει αφορά μια συνεργασία με εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε οι εργοδότες να είναι έτοιμοι για τη νέα τουριστική σεζόν και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τους όρους εργασίας τους. Ο στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποφυγή καταχρήσεων».

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο τομέα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο. Υπάρχουν κάρτες που χρησιμοποιούνται παράλληλα, ωστόσο αναζητούμε τρόπους για να επεκτείνουμε το σύστημα σε λοιπούς τομείς μέχρι το 2027».

δειτε ακομα

δειτε ακομα