Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία», με συνολικό προϋπολογισμό 6.804.866 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.
Αυτό το έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις γύρω από την ψηφιακή πληροφόρηση, τη χρήση εφαρμογών επικοινωνίας, την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και την πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr και τη χρησιμοποίηση κοινωνικών δικτύων.
Η εκπαιδευτική διαδικασία θα υποστηριχθεί με την ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικού περιεχομένου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες αυτών των πληθυσμιακών ομάδων. Αυτό το υλικό θα περιλαμβάνει πολυμέσα και διαδραστικές εφαρμογές, οι οποίες θα αναρτηθούν στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων και θα παραμείνουν διαθέσιμες και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προσφέροντας συνεχώς υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο.
Η δράση για την ψηφιακή εκπαίδευση των ηλικιωμένων θα υλοποιηθεί σε 120 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης σε κατάλληλες δομές των δήμων σε όλη τη χώρα, όπως Λέσχες Φιλίας και ΚΑΠΗ. Αντίστοιχα, η εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία θα λάβει χώρα σε 80 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης, σε δομές όπως Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.
Το έργο εντάσσεται στον πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την υλοποίηση να ανατίθεται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε., σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, που αποτελεί τον κύριο εκπαιδευτικό και ερευνητικό φορέα του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα.