Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με θετικές προοπτικές όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και την τραπεζική σταθερότητα.
Πρόωρη εξόφληση δανείων και πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πρόωρη εξόφληση των δανείων του πρώτου μνημονίου, με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να δίνει έμμεσο «πράσινο φως» για αυτή την κίνηση. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων (μαξιλαριού) δεν θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ούτε θα εμποδίσει την προοπτική αναβάθμισής της.
Βελτίωση εξωτερικών ανισορροπιών και προοπτικές αναβάθμισης
Η S&P διατηρεί «σταθερή» την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας ωστόσο την πιστοληπτική της ικανότητα σε ΒΒΒ/Α2. Σημειώνει, επίσης, μια δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης, βασισμένη στη μείωση των ελλειμμάτων του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών έως το 2026 και τη βελτίωση των εξωτερικών ανισορροπιών. Επιπλέον, η περιορισμένη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ λειτουργεί ως ασπίδα έναντι πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από την επιβολή δασμών.
Στρατηγικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες αντιδρούν στην πτώση των εσόδων από τόκους μέσω γεωγραφικής διαφοροποίησης και επιχειρηματικών στρατηγικών:
Αυτές οι κινήσεις υποδηλώνουν τη στρατηγική αναζήτησης νέων πηγών εσόδων και την διεύρυνση του επενδυτικού ορίζοντα σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και οικονομική πρόοδος
Παρά την ανησυχία για την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και τα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια, η S&P προβλέπει σημαντική μείωσή τους τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης ανέρχονται περίπου σε 75 δισ. ευρώ, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα υποχωρήσει στο 2,5%-3% έως το 2026, βελτιώνοντας την χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας.