Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μείωση των επιτοκίων αναμένεται να φέρει θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Η νέα πολιτική επιτρέπει φθηνότερο δανεισμό, κάτι που ανακοινώνεται ήδη και από τις τράπεζες.
Για όσους έχουν πάρει κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, η μείωση των δόσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ. Από τον Μάιο του 2023, οι τράπεζες έχουν “παγώσει” τις δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τον Μάιο του 2025, χρησιμοποιώντας έναν δείκτη επιτοκίου, με βάση το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε στα τέλη Μαρτίου 2023, αν και οι δόσεις έχουν περιοριστεί σε ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο από -20 μονάδες βάσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Μάρτιο του 2023, το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ ήταν στο 3,5%, με το Euribor να κυμαίνεται γύρω από το 3%, και οι δόσεις των δανείων είχαν “κλειδώσει” γύρω στο 2,8%. Αυτή η κίνηση αποφεύγει τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, κάτι που είναι ευεργετικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ενισχύει τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Επί του παρόντος, το Euribor κυμαίνεται περίπου στο 3,2%. Για να επωφεληθούν οι δανειολήπτες, θα χρειαστεί το Euribor να πέσει στο 2,8%, επίπεδο που έχουν “παγώσει” οι τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες. Αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη της περιόδου που έχει οριστεί για την παράταση του μέτρου, δηλαδή μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Αν προκύψει μείωση νωρίτερα, οι δανειολήπτες θα επωφεληθούν άμεσα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι οι τράπεζες έχουν βοηθήσει σημαντικά τους συνεπείς δανειολήπτες, καθώς έχουν παγώσει τα επιτόκια αναφοράς (Euribor) στο 2,80% για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, προσφέροντας προοπτικές οφέλους που εκτιμώνται γύρω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνθήκες για νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα είναι επίσης υποσχόμενες. Το μέσο επιτόκιο σταθερού δανείου για την πρώτη πενταετία είναι 3,42%, χαμηλότερο από το 3,93% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Υπάρχει εντελώς χαρακτηριστικός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Όσον αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η διαφορά επιτοκίων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι γύρω στις 50 μονάδες βάσης λόγω του ότι το 70% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προέρχεται από μικρές συναλλαγές των νοικοκυριών.
Συνολικά, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ υποστηρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο ήδη παρακολουθείται ως ένα από τα πιο ικανοποιητικά στην ευρωζώνη, καθιστώντας τη δανειοδότηση πιο προσιτή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την κρίσιμη περίοδο αυτή.