Ο εμπορικός πόλεμος που πυροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πλήττει την Ευρώπη, αλλά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διακρίνουν και κάποιες θετικές πλευρές.
Η ευκαιρία της Ευρώπης στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico (πηγή), η παγκόσμια οικονομία έχει χωριστεί σε τρεις κύριους πόλους: τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. Η απόφαση του Τραμπ να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, με κύριο στόχο την Κίνα, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανάλυση, “ακόμα και αν βρίσκεσαι στην τελευταία θέση [σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι], μπορείς να καταλήξεις πρώτος, αν οι δύο παίκτες μπροστά σου αρχίσουν να μπλέκουν ο ένας με τον άλλον”.
“Έχουμε κάποιον που βάζει αυτογκόλ και αυτός είναι ο κ. Τραμπ,” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλόν. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το πώς θα αξιοποιήσει η Ευρώπη αυτήν την κατάσταση.
Οικονομικές προκλήσεις και η αναζωπύρωση της Ευρώπης
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία, αντιμετωπίζοντας δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ανάπτυξη που υστερεί έναντι των ΗΠΑ. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, παρατηρείται κλείσιμο εργοστασίων, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα, λόγω του ενεργειακού κόστους που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρότι η ενιαία αγορά της ΕΕ προσφέρει πρόσβαση σε σχεδόν 450 εκατομμύρια καταναλωτές, παραμένει κατακερματισμένη, με τις πολιτικές διαδικασίες να είναι αργές.
Ωστόσο, η στάση του Τραμπ, ειδικά με τους δασμούς που επέβαλε (αν και κάποιοι έχουν ανασταλεί), ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη.
Αμερική και Κίνα: Κολοσσοί με… εσωτερικά προβλήματα
Ενώ η Ευρώπη αντιμετώπιζε προκλήσεις, οι ΗΠΑ δημιουργούσαν νέους τεχνολογικούς κολοσσούς, εκμεταλλευόμενες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα ερευνητικά πανεπιστήμια και την ισχυρή καταναλωτική βάση. Η Κίνα, από την άλλη, παραδοσιακά το “εργοστάσιο του κόσμου”, άρχισε να κυριαρχεί στην παραγωγή σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και η ρομποτική, χάρη στην κρατική βιομηχανική πολιτική.
Αυτές οι τάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά οι πρόσφατες αποφάσεις για αμοιβαίους δασμούς άνω του 100% μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, θέτουν την Ευρώπη σε μια πιο ευνοϊκή θέση.
Πλεονεκτήματα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Οι αμερικανικοί δασμοί στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, αν και αυξημένοι, δεν φτάνουν τα επίπεδα των ΗΠΑ και της Κίνας. Την ίδια στιγμή, η κινεζική οικονομία ανακάμπτει από την κρίση στον τομέα των ακινήτων και προσπαθεί να αναπροσανατολιστεί προς την εγχώρια κατανάλωση, μακριά από τις εξαγωγές.
“Ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να ανοίξει νέες αγορές πωλήσεων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες,” δήλωσε ο Λουντοβίκ Σουτόρ-Σορέλ, επικεφαλής του think tank, δικτύου μακροοικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Η Κίνα ήδη εξαρτάται από ευρωπαϊκά προϊόντα σε τομείς όπως τα χημικά και ο εξοπλισμός μεταφορών, μια τάση που αναμένεται να ενισχυθεί. Επιπλέον, “η αμερικανική ζήτηση για ορισμένα ευρωπαϊκά βιομηχανικά αγαθά, τα οποία προμηθευόταν προηγουμένως από την Κίνα, όπως μηχανήματα, πλαστικά και υφάσματα, θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί,” πρόσθεσε.
Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και ο ρόλος της Ευρώπης
Παρότι η διοίκηση Τραμπ εκφράζει την ελπίδα για συμφωνία με το Πεκίνο για μείωση των δασμών, η ναυτιλία στον Ειρηνικό έχει ήδη πληγεί, προοιωνίζοντας ελλείψεις και υπονομεύοντας τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών.
Υπάρχει επίσης και ο υπόλοιπος κόσμος, ο οποίος, με την προτροπή των ΗΠΑ, είχε αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό το ελεύθερο εμπόριο ως πηγή ευημερίας και τώρα βλέπει τον κύριο υποστηρικτή του να αλλάζει στάση. Αυτό δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο.