Η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα εντός των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από την αύξηση του κόστους στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση μόλις 0,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, αποδεικνύοντας ότι ο ετήσιος ρυθμός είναι ιδιαίτερα χαμηλός για μια ανεπτυγμένη οικονομία, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για όλη την ΕΕ είναι στο 2,5%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2021, εποχή κατά την οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε προκαλέσει ανατιμήσεις στην παγκόσμια αγορά σιτηρών και η πανδημία είχε οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
Η Eurostat επιβεβαιώνει ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είναι στο 3%, μισή μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, η χώρα μας διατηρεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 1,2%. Μόνο η Μάλτα (-3,2%) κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση στον τιμάριθμο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει στραφεί στη ραγδαία αύξηση του κόστους στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 3,9% και 4%, σαφώς πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό στο 2%.