Πειραιώς και η Παγκόσμια Οικονομία: Αβεβαιότητα και Νέα Εργαλεία Στήριξης

Η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει ενταθεί τελευταία, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των πολιτικών επιλογών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Οι συνθήκες στην οικονομία και το διεθνές εμπόριο διακυβεύονται (π.χ. τιμές ενέργειας, κόστος μεταφορών, δασμοί, καθυστερήσεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες), επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στο πρόσφατο report της για την παγκόσμια οικονομία.

Μια θετική εξέλιξη είναι η συγκρατημένη στάση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, η οποία προς το παρόν έχει αποτρέψει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, σημειώνει η τράπεζα στην έκθεσή της για τις Διεθνείς Μακρο-Οικονομικές Τάσεις (Global Macro Trends) Νοέμβριος 2024.

Επιπλέον, η τράπεζα αναφέρει τα εξής:

«Η αύξηση των κινδύνων έχει φέρει τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σε δημοσιονομικά δυσχερή θέση, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να ξεπερνά συχνά το 100%. Αυτό περιορίζει την ικανότητα στήριξης της οικονομίας μέσω μεγαλύτερων κρατικών δαπανών, οι οποίες είναι ήδη υψηλές.

Έτσι, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να λειτουργήσει ως ο κύριος μηχανισμός στήριξης, χωρίς όμως να προκαλέσει αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αντικρούοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για επιβράδυνση. Οι λιανικές πωλήσεις και η προσωπική καταναλωτική δαπάνη αυξάνονται, επωφελούμενες από την άνοδο των μισθών και την υψηλή απασχόληση. Ο πληθωρισμός πλησιάζει τους στόχους της Fed, με αποτέλεσμα την έναρξη μείωσης των βασικών επιτοκίων (50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και 25 μονάδες τον Νοέμβριο). Αυτή η εξέλιξη ενισχύει τις εταιρικές επενδύσεις και ζωντανεύει την αγορά κατοικίας. Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ η αγορά εργασίας γίνεται λιγότερο ευνοϊκή. Mια ήπια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το προτιμώμενο σενάριο για το τρέχον τρίμηνο και το 2025 αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 2,5% για το 2024 και κάτω από 2% για το 2025.

Στην Ευρωζώνη, οι σοβαρές προκλήσεις στο μεταποιητικό τομέα παραμένουν, κυρίως στη Γερμανία, και μπορεί να επιδεινωθούν εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς. Η έλλειψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις προτάσεις του Μ. Ντράγκι για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να συνεχιστεί η μετανάστευση της παραγωγής από ευρωπαϊκές εταιρείες σε χώρες με ευνοϊκότερους όρους επενδύσεων. Παράλληλα, η αδύναμη εσωτερική ζήτηση και η συγκρατημένη ανάπτυξη δεν φαίνεται να βελτιώνονται σύντομα. Χαρακτηριστική είναι η μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η διατήρηση σταθερών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Στην Κίνα, η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής από τον Απρίλιο και οι προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε ανακοίνωση μέτρων στήριξης. Λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, τα μέτρα αυτά είναι κυρίως νομισματικού χαρακτήρα. Αδύναμη εσωτερική ζήτηση και συγκρατημένη αύξηση των εξαγωγών, επηρεασμένες από την κλιμάκωση των δασμών από ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και ο χαμηλός πληθωρισμός επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα