Το 2024, οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκαν κατά 2,1% συγκριτικά με το 2023, όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Αυτή η πτώση σχετίζεται κυρίως με τη μείωση των τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών των δημητριακών υποχώρησε κατά 13,3% και της ζάχαρης κατά 13,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών των δημητριακών, ιδίως του σιταριού, που είχε σημειωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρατηρείται μια επιστροφή των τιμών στα επίπεδα προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στις διεθνείς αγορές.
Η πτώση στη ζάχαρη αποδίδεται κυρίως στις «ρεκόρ εξαγωγών από τη Βραζιλία» κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και στις «ευνοϊκές προοπτικές προσφοράς παγκοσμίως».
Πού παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών
Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές κάλυψαν εν μέρει τις αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων (+9,4%), των γαλακτοκομικών προϊόντων (+4,7%, κυρίως λόγω της ανόδου του βουτύρου) και των κρεάτων (+2,7%).
Παρά μια ήπια πτώση που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, οι ετήσιες τιμές των ελαίων διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φοινικέλαιου, σε ένα πλαίσιο «παγκόσμιας μείωσης της προσφοράς».