ΟΟΣΑ: Προτάσεις για Φόρους στην Ελλάδα – ΦΠΑ και Τράπεζες στο επίκεντρο

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η αναλυτική έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Survey), η οποία καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να συνεχίζει να προγραμματίζει και να εφαρμόζει μέτρα που ενισχύουν αυτή τη διαδικασία.

«Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές ανταγωνίζονται κρίσιμα θέματα που έχουν αναδειχθεί σε προηγούμενες εκθέσεις σχετικές με την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία διαπρέπει και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026.

Συστάσεις ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολόγηση και ΦΠΑ

Στην πρόσφατη έκθεσή του για τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα. Είναι, μάλιστα, μία από τις λίγες χώρες μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η δυνητική κατά κεφαλήν ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί προς το καλύτερο.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα ενίσχυε τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για προτεραιότητες και αυξάνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα.

oikonomia 1 1

Κατάσταση του τραπεζικού συστήματος

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έκθεση υποστηρίζει ότι η ανθεκτικότητα του έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2007, παρατηρώντας πρόοδο στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, η έκθεση επικεντρώνεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), που διαμορφώνονται στο 6,9% τον Ιούνιο του 2024, από το 49,1% το Μάρτιο του 2017, χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής». Το σχέδιο αυτό παρατάθηκε και το 2024, με προτάσεις για επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την αναδιάρθρωση των δανείων και τη διαχείριση των NPLs.

Η κερδοφορία των τραπεζών έχει επίσης βελτιωθεί, ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες τους παραμένουν χαμηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. «Οι μακροχρόνιες ανησυχίες για την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια παραμένουν», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας για την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων που παραμένει χαμηλή.

oikonomia 3

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέποντας ότι θα φτάσει το 90% μέχρι το 2060, ή ακόμα και το 75% αν η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, εφόσον δηλαδή υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

  • Μεταρρύθμιση επιδομάτων ανεργίας ώστε να συνδέονται με τις αποδοχές του παρελθόντος, βελτιώνοντας τα κίνητρα για εργασία
  • Ενοποίηση προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και απλοποίηση κριτηρίων επιλεξιμότητας
  • Χρηματοδότηση επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα μέσω αύξησης του ΕΦΚ στο ντίζελ
  • Ταχεία εφαρμογή ενός one-stop shop για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναθεώρηση διαδικασιών περιβαλλοντικών αδειών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα