Μια σημαντική σύγκλιση μεταξύ επιχειρηματικότητας και έρευνας συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπου η συνεργασία για την καινοτομία αποκτά νέα δυναμική.
Στρατηγικός διάλογος για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος, είχε πρόσφατα μια ουσιαστική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσο Γαϊτάνη, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και το ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας. Στόχος τους είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής καινοτόμων ιδεών και η στενότερη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά.
Δημιουργία συνεκτικού και λειτουργικού δικτύου καινοτομίας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής ενός λειτουργικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το οποίο θα ξεπερνά τον κατακερματισμό και τη διάσπαρτη δομή που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα το πεδίο. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνογνωσία, καθώς και σημαντική ερευνητική παραγωγή που απαιτείται να ενταχθεί σε μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική με όραμα. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη πιστοποίησης των μεντόρων επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας, ώστε να παρέχεται ποιοτική καθοδήγηση στον αναδυόμενο επιχειρηματικό τομέα.
Κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
Όπως δήλωσε ο κ. Τάσος Γαϊτάνης: «Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τα τελευταία έξι χρόνια τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με στοχευμένα μέτρα, όπως το πρόγραμμα Elevate Greece που αριθμεί πάνω από 969 επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει θεσπιστεί η Golden Visa για επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ σε νεοφυείς εταιρείες, ενώ φοροαπαλλαγές μεταξύ 200% και 315% δίδονται για δαπάνες που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη.»
Η σημασία της συνέργειας μεταξύ επιστήμης, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, επεσήμανε τη ζωτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η ερευνητική και τεχνολογική παραγωγή που προέρχεται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και startups για το όφελος της πραγματικής οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία πολιτικών που θα ενισχύουν τη διασύνδεση επιστήμης με παραγωγική δραστηριότητα και θα προωθούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα καινοτόμο και εξωστρεφές επιχειρηματικό μοντέλο.
Όπως σημείωσε: «Η καινοτομία δεν αποτελεί πλέον προνόμιο αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα στη σύγχρονη εποχή».