Νίκος Τσάφος: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος – Τι σημαίνει αυτό

Στο επίκεντρο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και τις προοπτικές υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα ως Πυλώνας Ενεργειακής Ασφάλειας

Ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, τόνισε την κομβική σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια, σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Geoffrey R. Pyatt, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακά Θέματα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως κρίσιμο παίκτη στην περιοχή.

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε την ιστορική πρωτιά της χώρας ως εξαγωγέα πράσινης ενέργειας, χάρη στο ρεκόρ παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Chevron ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα και η ΕΕ χρειάζονται φυσικό αέριο, και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να το παράγει», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου.

Ενίσχυση της Ενεργειακής Ασφάλειας μέσω Διασυνδέσεων

Σημαντική αναφορά έγινε στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βόρεια Αφρική και για επενδύσεις αποθήκευσης άνθρακα. Επιπλέον, τονίστηκε η συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των τιμών της ενέργειας και στις προοπτικές συνεργασίας με γειτονικές χώρες, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς και στις δυνατότητες που ανοίγονται από τον κάθετο διάδρομο.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Ενεργειακή Μετάβαση στην ΝΑ Ευρώπη

Σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Μαύρος σημείωσε ότι «η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο έργων της μέσω οργανικής ανάπτυξης, εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών, συμβάλλοντας στους στόχους του Ομίλου ΔΕΗ για συνολικό εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο έργων στα 11,8GW έως το τέλος του 2027».

Αυτονομία και διαφοροποίηση πηγών ενέργειας

Η οικονομολόγος Karen Pittel τόνισε ότι η πράσινη ενεργειακή μετάβαση είναι καθοριστική για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των τιμών. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για αυτονομία και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, προκειμένου να καθορίζεται η κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της ΕΕ από φυσικό αέριο και πρώτες ύλες από τρίτες χώρες. Η συνεργασία για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα