Ένα νέο σχέδιο νόμου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πλαισιωμένο από τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργο Χριστόπουλο. Το νομοσχέδιο εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: την παροχή κινήτρων για την εισαγωγή επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και την αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2019, με αύξηση της τάξεως του 73,5%, καθώς και τα υψηλά 16ετίας στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πολιτική εκμετάλλευση αυτής της ανόδου, αλλά την αξιοποίησή της για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κεφαλαιαγορά αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των επιχειρήσεων. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση αυτού του ρόλου.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και μέτρα για την ενθάρρυνση της ζήτησης και την διευκόλυνση της εισαγωγής επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών:
-Επέκταση των κινήτρων για τους «Angel Investors» και σε επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.).
-Διευκόλυνση της εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο Χ.Α..
-Παροχή έκπτωσης δαπανών με προσαύξηση 100%, έως του ποσού των 200.000 ευρώ. Η έκπτωση θα αφορά τα ακαθάριστα έξοδα των επιχειρήσεων και θα έχει τριετή διάρκεια.
-Εκσυγχρονισμός του θεσμού των omnibus accounts για μεγαλύτερη ευελιξία και διαφάνεια.
-Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις.
- Ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων στο εθνικό δίκαιο, προωθώντας την χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον έργων και δραστηριοτήτων, σε συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την θέσπιση συγκεκριμένων διαδικασιών λειτουργίας, βασισμένων στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία εγχειριδίου ελέγχου καταγγελιών, εγχειριδίου επιτόπιων ελέγχων και κατευθυντήριων γραμμών για την επιβολή προστίμων. Επίσης, προβλέπεται η έκδοση κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό και η δημιουργία εγχειριδίου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των υπαλλήλων.
Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα των εποπτικών μηχανισμών (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) να διενεργούν έρευνες αγοράς με τη χρήση «μυστικών πελατών», προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα φαινόμενα απάτης και χειραγώγησης.
Στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή ποινικών διατάξεων, με πιθανές ποινές φυλάκισης για όσους διαθέτουν κρυπτοστοιχεία χωρίς την απαραίτητη άδεια. Επιπλέον, κάθε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να ορίσει ένα σημείο επαφής σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται. Τέλος, αναμένεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων εντός του 2025, προσφέροντας σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές.
Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία των επενδυτών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.