Με τον Κανονισμό 2024/1114, γνωστό και ως MiCA, τίθενται σε εφαρμογή σημαντικές ρυθμίσεις για την προστασία κατόχων κρυπτονομισμάτων, την ενημέρωση επενδυτών σχετικά με τα κρυπτοστοιχεία και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις καθώς και να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών από τα αυξανόμενα ρίσκα. Ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και ο νέος Κανονισμός προσφέρει κάποιες προστασίες, δεν αναιρεί τους κινδύνους που εμπεριέχονται στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει επισημάνει ότι το επίπεδο προστασίας συγκριτικά με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα παραμένει χαμηλότερο.
Αλλά και πέρα από τις ρυθμίσεις του Κανονισμού MiCA, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο επιφέρει επιπρόσθετες ρυθμίσεις για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλαμβάνουν εποπτικό ρόλο. Θα εισαχθεί και ποινική διάταξη για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Εντός του 2025, θα υπάρξει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, προσδιορίζοντας τη φύση τους ως επενδυτικά προϊόντα.
Αναλυτικά για τον νέο κανονισμό
Ο Κανονισμός MiCA καλύπτει τρεις κατηγορίες κρυπτοστοιχείων:
– Κρυπτοστοιχεία που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της αξίας τους με βάση ένα μόνο επίσημο νόμισμα (γνωστά και ως “μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος”).
– Κρυπτοστοιχεία που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της αξίας τους σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ή νομίσματα (μάρκες αναφοράς περιουσιακών στοιχείων).
– Κρυπτοστοιχεία που δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
Ρυθμιστικά μέτρα για τα κρυπτονομίσματα
Μερικά από τα σημαντικά μέτρα που υιοθετούνται περιλαμβάνουν:
– Οι εκδότες ηλεκτρονικού χρήματος υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν τις μάρκες τους ανά πάσα στιγμή στην ονομαστική αξία τους.
– Οι εκδότες τυχόν κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να παρέχουν «λευκή βίβλο», δηλαδή μια αναλυτική σφαιρική ενημέρωση για τους επενδυτές σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα κρυπτονομίσματα.
– Υπάρχουν κανόνες αστικής ευθύνης για τους εκδότες, καθώς και για την διοίκηση τους, σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη λευκή βίβλο.
– Οι εκδότες των κρυπτοστοιχείων θα υποχρεούνται να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και να συντηρούν αποθεματικά για τους κινδύνους που προκύπτουν.
– Απαγορεύεται η χορήγηση τόκου στους κατόχους κρυπτονομισμάτων έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρησιμοποίησή τους ως αποθετήρια αξίας.
– Σε περιπτώσεις που τα κρυπτονομίσματα φέρνουν σοβαρούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ζητούν από τις εποπτικές αρχές ανάκληση της άδειας των εκδοτών.
– Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων υποχρεούνται να αξιολογούν αν τα κρυπτονομίσματα είναι κατάλληλα για τους επενδυτές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους.
Ο πλήρης Κανονισμός έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.