Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέα δέσμη αντιμέτρων που στοχεύει αμερικανικά προϊόντα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλώντας την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέα λίστα αντιμέτρων απέναντι στην τελωνειακή πολιτική των ΗΠΑ
Σε μια προσπαθειά να απαντήσει στις πρόσφατες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμόρφωσε μία δεύτερη λίστα αντιμέτρων που αφορά αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται σημαντικά αγαθά, όπως αεροσκάφη της Boeing, «Made in USA» αυτοκίνητα και δημοφιλή αλκοολούχα ποτά, όπως το bourbon.
Εμπορικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συζητήσεις, μετά από την ανακοίνωση επιβολής φόρου 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, εάν δεν επιτευχθεί μια βελτιωμένη συμφωνία.
Ο εμπορικός επίτροπος της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, προγραμμάτισε συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λίντνικ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία στον διατλαντικό εμπορικό διάλογο.
Κατηγοριοποίηση και χρονικά πλαίσια της νέας λίστας αντιμέτρων
Η νέα λίστα αντιμέτρων, η οποία στο σύνολο της ξεπερνά τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων:
Κατά την επιλογή των προϊόντων, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έλαβαν υπόψη την υπάρχουσα διαθεσιμότητα εναλλακτικών προμηθευτών και το υψηλό ρίσκο μετεγκατάστασης της παραγωγής, ώστε τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά χωρίς να πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Επόμενα βήματα και επιπτώσεις
Οι υπουργοί εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την ακριβή πορεία των επόμενων κινήσεων. Η αρχική λίστα προτάσεων, που είχε ξεπεράσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, περιορίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις και κράτη-μέλη, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη.
Πάντως, σημαντικό είναι πως τα στρατιωτικά προϊόντα εξαιρούνται από τους νέους δασμούς, διατηρώντας μια ορισμένη ισορροπία στη διαχείριση των γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.