Νέες ρυθμίσεις για την απενεργοποίηση ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση απόφαση του ΣτΕ.
Βελτιώσεις στο μέτρο απενεργοποίησης ΑΦΜ για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ισχύον καθεστώς απενεργοποίησης ΑΦΜ σε φορολογούμενους που εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι αντισυνταγματικό. Με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικές διορθώσεις στον νόμο 4174/2013 ώστε να οριστούν με σαφήνεια τα κριτήρια εφαρμογής του μέτρου αυτού.
Νέα ρύθμιση για την αποφυγή αυθαίρετων απενεργοποιήσεων ΑΦΜ
Η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις για την επιβολή της αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ σε περιπτώσεις:
Με στόχο τη διαφύλαξη της συνταγματικότητας αλλά και της δίκαιης φορολογικής μεταχείρισης των φυσικών και νομικών προσώπων.
Σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η απενεργοποίηση του ΑΦΜ αποτελεί σοβαρή επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου, καθώς ουσιαστικά σημαίνει απαγόρευση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια, ενώ σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας με ποινική δίωξη διαρκεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Δικαίωμα αποδείξεως αθωότητας
Παρά το μέτρο, ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ, εξασφαλίζοντας έτσι τη νόμιμη προστασία και τις απαραίτητες εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας.
Αποκλεισμός συναλλαγών με Δημόσιο και φορολογικές επιπτώσεις
Η απενεργοποίηση ΑΦΜ επιφέρει σημαντικούς περιορισμούς:
Αυτά τα μέτρα εξασφαλίζουν την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων φορολογικής συμμόρφωσης και αποθαρρύνουν το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.