Νέα Μέτρα Πληρωμής Χρεών στον ΕΦΚΑ με Περιορισμένη Εισπραξιμότητα

Εξαιρετικά νέα για τους εργοδότες, καθώς από χθες έχουν στη διάθεσή τους δύο καινούργιες επιλογές για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών τους και των οφειλών τους μέσω των συστημάτων IRIS και Online ΔΙΑΣ. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν άμεση ενημέρωση στον ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο, επιταχύνοντας τη διαδικασία καταχώρησης των συναλλαγών και την έκδοση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Έτσι, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται πια να περιμένουν αρκετές μέρες για την εκκαθάριση από τις τράπεζες, κάτι που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό όσον αφορά τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που φτάνουν τα 45,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 16,5 δισ. ευρώ από αυτά οφείλονται σε «εταιρίες και πρόσωπα που δεν υπάρχουν», καθιστώντας την είσπραξή τους σχεδόν αδύνατη.

Περικοπές συντάξεων: Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους που δεν δηλώνουν τη δραστηριότητά τους

Διαφάνεια στον ισολογισμό του ΕΦΚΑ

Η κατάσταση του ΕΦΚΑ είναι περίπλοκη, καθώς οι υποχρεώσεις του δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον νόμο 4997/22, οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες εισφορές που αφορούν ασφάλιση έως τις 31/12/2025 έχουν δεκαετή παραγραφή. Από το 2026, η παραγραφή θα μειωθεί στα πεντέμισι χρόνια, με την προϋπόθεση να μην έχουν αποσταλεί σημειώματα απαίτησης στους οφειλέτες.

Στη λίστα των μεγαλοοφειλετών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εντοπίζονται 10.000 οφειλέτες (κυρίως νομικά πρόσωπα) που χρωστούν περίπου 10 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές αυτές είναι δύσκολο να εισπραχθούν, είτε διότι προέρχονται από πτωχευμένες επιχειρήσεις, είτε γιατί οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει, αφήνοντας χρέη που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες για την εκκαθάριση κληρονομιών.

Το βάρος των χρεών

Στα 10 δισ. ευρώ προστίθενται άλλα 5 δισ. ευρώ από οφειλές που προήλθαν πριν από το 2009 και δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Οι τόκοι και οι προσαυξήσεις επιβαρύνουν συστηματικά τις οφειλές, οι οποίες έχουν πλέον γεωμετρική πρόοδο στην αύξησή τους. Προτού το 2012, οι προσαυξήσεις είχαν ανώτατο όριο 100%. Από το 2013 αυτό το ανώτατο όριο έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται χωρίς κανένα περιορισμό, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων που διέθεταν τα Ταμεία για την υποβολή θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών, πολλές από αυτές ενδέχεται να έχουν μηδενική ή πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα. Έτσι, το ΚΕΑΟ υλοποιεί ένα σύστημα εντοπισμού και διαχωρισμού των οφειλών με χαμηλή πιθανότητα είσπραξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Κώστας Παπαδής – OT

δειτε ακομα

δειτε ακομα