Η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη στο 1,8% για τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας, ενδυναμώνει την ιδέα μίας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντάς το στο 3,25%.
Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υπογραμμίσει τη διάθεσή της να παίρνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική σε κάθε συνεδρίαση, βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα δεδομένα. Σκοπός της είναι να διατηρήσει την ευχέρεια ελιγμών σύμφωνα με την πορεία του πληθωρισμού, που έχει στόχο το 2%, αλλά και να έχει υπόψη της τις οικονομικές εξελίξεις.
Αν και αναμένονται αυξήσεις στον πληθωρισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, κυρίως λόγω των συγκριτικών τιμών των καυσίμων με τα χαμηλά επίπεδα πέρυσι, είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο στόχος του πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί ήδη από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ προτείνει τη συνέχιση της μείωσης και το 2025, εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στις τιμές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στην επίτευξη των στόχων του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξεταστεί στην ερχόμενη συνεδρίαση, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη.
Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη ενισχύει το αίτημα για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Μετά από μια αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο α’ τρίμηνο του 2024, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο β’ τρίμηνο. Παράλληλα, έρευνα της S&P Global κατέδειξε ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μικρή επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο.
Για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – βρέθηκαν σε κατάσταση μείωσης της ιδιωτικής οικονομίας.
Αυτή η συνδυασμένη κατάσταση καθιστά πολύ πιθανή την απόφαση της ΕΚΤ. Όπως δείχνει η στήριξη των μελών του Δ.Σ., εκτός του Σλοβάκου Πέτερ Κάζιμιρ, κανένας δεν έχει εκφράσει αντίθετη γνώμη για τη προοπτική μείωσης των επιτοκίων.
Ακόμα και οι παραδοσιακοί “σκληροί” διαχειριστές της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσαν ανοιχτοί σε μια μείωση. Ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, από την άλλη, δήλωσε πως δεν θεωρεί παράξενο τις προσδοκίες των επενδυτών για μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων.
Οι αγορές θεωρούν πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, αναμένοντας επίσης τη συνέχιση αυτού του ρυθμού και το 2025.