Μιχάλης Σάλλας: Απαντήσεις στα Μυστήρια της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας [βίντεο]

Μια ολοκληρωμένη συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Lyktos Group και διακεκριμένος τραπεζίτης, κ. Μιχάλης Σάλλας, στο Ανταλλακτήριο Ιδεών (εκπομπή του Naftemporiki TV, με τον Λάμπη Ταγματάρχη), όπου μοιράστηκε τις απόψεις του για ποικίλα ζητήματα.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στις 27 συγχωνεύσεις τραπεζών που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, εστιάζοντας κυρίως στην απορρόφηση των καταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013. Αυτή η κίνηση βοήθησε στην αποφυγή σοβαρών αναταραχών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των Capital Controls στην Κύπρο.

Ο τραπεζίτης περιέγραψε την συγκεκριμένη περίοδο ως τη πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας του, σε αντίθεση με τις δυσκολότερες στιγμές που βίωσε το 2008, όταν έλαβε χώρα η πτώχευση της Lehman Brothers.

Μια διαφορετική οπτική για την κρίση

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπήρξε θύμα των τραπεζών; αντιθέτως, οι τράπεζες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο λόγω του PSI και της περικοπής των ομολόγων. Συμπλήρωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν απολύτως αναγκαία για τη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, τόνισε πως το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλούς δανειολήπτες και υπογράμμισε τη σημασία της πρότασης που είχε καταθέσει στο παρελθόν για sale and lease back, ώστε να δοθεί στον κόσμο περισσότερος χρόνος να αποπληρώσει τα χρέη του.

Δεδομένου ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης δεν προχώρησε, σημείωσε την αυστηρή αντιμετώπιση της Τρόικας προς τη χώρα μας.

Η οικονομική κρίση κόστισε περίπου 1 τρισ. ευρώ σε περιουσίες και απώλειες εισοδημάτων για τους πολίτες.

Όσον αφορά τη δημόσια εικόνα των τραπεζών, ανέφερε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι τράπεζες δεν απολαμβάνουν την καλύτερη φήμη. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του αριθμού των καταστημάτων και του προσωπικού, γεγονός που έχει αποξενώσει πολλούς πολίτες από την περιουσία τους, καθώς η ηλεκτρονική τραπεζική δεν είναι προσιτή σε όλους.

Ωστόσο, τόνισε πως οι τράπεζες τηρούν πολιτικές που συνάδουν με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, γεγονός που επηρεάζει και τα επιτόκια.

Σε ερώτηση σχετικά με τις υψηλές προμήθειες, ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα το Δημόσιο είχε σημαντική συμμετοχή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπήρξε σχετική συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών.

Κλείνοντας, εξήγησε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα δάνεια λόγω των αδύναμων εισοδημάτων των υποψήφιων δανειοληπτών, που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εξετάζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας, επισήμανε τη σημασία της τρέχουσας φάσης πολιτικής σταθερότητας.

Κάλεσμα για έναν νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποδομές, βιομηχανία και στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την κρίση, ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι οι κατάλληλες ενέργειες θα μπορούσαν να είχαν κάνει τη διαφορά.

Αναφορικά με την Κίνα, την χαρακτήρισε ως τον βασικό υποστηρικτή της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας τη σημασία των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικά ομόλογα.

Επιπλέον, μιλώντας για τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος θύτης αυτής της σύρραξης, την οποία υφίσταται πιο σφοδρά.

Επένδυση σε πολιτιστικά έργα

Τέλος, αναφέρθηκε στα πολιτιστικά επιτεύγματα της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας την πρωτοβουλία της Σοφίας Στάικου, πρόεδρου του ΠΙΟΠ, που έχει δημιουργήσει εννέα θεματικά μουσεία ανά την Ελλάδα, που προσφέρουν γνώσεις για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

«Όταν με ρωτούν τι άφησα στην Πειραιώς, αναφέρομαι πάντα σε αυτό το έργο. Είναι αρκετό από μόνο του», κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα