Με τις Fitch και Scope ολοκληρώνεται ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς δύο ακόμα οίκοι αξιολόγησης ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους για το ελληνικό αξιόχρεο.

Αξιολογήσεις: Στο μικροσκόπιο της αγοράς Fitch και Scope – Τι σηματοδοτεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείου του πρώτου μνημονίου

Μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από Moody’s και S&P, η προσοχή στρέφεται τώρα στους Fitch και Scope. Αυτές οι αξιολογήσεις έρχονται σε μια περίοδο θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, χαρακτηριζόμενη από ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ενισχύονται από την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 16 Μαΐου, ενώ ο Scope θα ακολουθήσει στις 30 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ο Fitch είχε χορηγήσει την επενδυτική βαθμίδα (BBB-) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023, χωρίς περαιτέρω αναβαθμίσεις έκτοτε. Αντίθετα, ο S&P, ο οποίος είχε προηγηθεί στην απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας (Οκτώβριος 2023), αναβάθμισε αργότερα τις προοπτικές σε θετικές και φέτος τον Απρίλιο ανέβασε την αξιολόγηση σε ΒΒΒ, εντός δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% το 2023, διπλάσιο του στόχου, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτός ο παράγοντας αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους οίκους αξιολόγησης στις προσεχείς και στις επόμενες αξιολογήσεις.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ προχωρούν σε κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση αποπληρωμής δανείων ύψους 31,6 δις. ευρώ έως το 2031, αντί της αρχικής λήξης το 2041. Αυτή η ενέργεια, σε συνδυασμό με τα 21,3 δις. ευρώ που έχουν ήδη αποπληρωθεί πρόωρα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας προς τους οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους διεθνείς επενδυτές, υπογραμμίζοντας την προσήλωση στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Η θετική εικόνα του ελληνικού δημόσιου χρέους αντικατοπτρίζεται και στη συνεχή μείωση των περιθωρίων απόδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα