Στο επίκεντρο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι επιπτώσεις της στη διακυβέρνηση. Μια συζήτηση με συντονιστή τον Κώστα Μπακογιάννη, έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα: Μπορούν η ηθική και η τεχνολογία να συμβαδίσουν;
Στη διάρκεια του φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, διερευνήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η ΤΝ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ειδικών, όπως ο Κώστας Λουκάς από τη Microsoft και η Έφη Βαγενά από το ETH Zurich.
Ανθρωποκεντρική Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Κώστας Λουκάς, εκπροσωπώντας τη Microsoft, τόνισε ότι η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της ΤΝ. Αυτό περιλαμβάνει την καινοτομία που εξυπηρετεί τους πολίτες και τις κυβερνήσεις, καθώς και τη διασφάλιση ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε την τεχνολογία προσιτή και κατανοητή σε όλους», ανέφερε ο κ. Λουκάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΤΝ. Σημαντικό είναι να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματά τους και να υπάρχει ένα σύστημα αρχών και λογοδοσίας στο οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ανταποκρίνονται.
Οι Αρχές που Διέπουν τη Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Σύμφωνα με τους ομιλητές, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη χρήση της ΤΝ:
- Ελευθερία: Η τεχνολογία δεν πρέπει να περιορίζει αδικαιολόγητα τις ελευθερίες των πολιτών.
- Μη Διάκριση: Η ΤΝ δεν πρέπει να αναπαράγει ή να ενισχύει κοινωνικές ανισότητες. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο των άδικων διακρίσεων.
- Προστασία της Ιδιωτικότητας: Παρόλο που υπάρχουν θεσμικά πλαίσια, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούνται περισσότερα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η ΤΝ.
Απαιτείται, λοιπόν, μια δυναμική και προσαρμοστική προσέγγιση από τους θεσμούς, ώστε η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η διακυβέρνηση οφείλουν να εξελίσσονται παράλληλα με την τεχνολογία.
Δημόσιος Διάλογος και Συνεχής Επαγρύπνηση
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και επανεξέταση των επιλογών από την Πολιτεία, καθώς και η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου. «Τεχνολογία με ηθικές αρχές δε σημαίνει μη τεχνολογία», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει δημιουργικές λύσεις στον τομέα αυτό.
Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση, όπου η καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη θα συμβαδίζει με την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Η ηθική και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία και ενεργός συμμετοχή των πολιτών.